Odmah posle šafrana i kardamona, vanila je jedan od najskupljih i najzastupljenijih začina današnjice. Osim u kuhinji, veliku ulogu ima u medicini i kozmetici. Njenom zavodljivom mirisu i ukusu malo ko može odoleti. Vanila (Vanilla planifolia) je biljka iz porodice orhideja (Orchidaceae).

Aromatični štapići vanile dolaze iz daleke prošlosti, doba meksičkih Totonako Indijanaca. Oni su prvi sakupljači mahuna i čuvari tajne vanile. Naseljavali su Mazatlan dolinu u blizini grada Verakruz. Po njihovoj mitologiji, tropska orhideja od koje potiče vanila nastala je kada je princeza Ksanat, kojoj je otac zabranio da se uda za običnog čoveka, pobegla u šumu sa svojim ljubavnikom. Mladi par je otkriven, zarobljen, i stigla ih je surova kazna - odrubljivanje glave. Kada je njihova krv potekla i dotakla zemlju, izrasla je puzavica tropske orhideje. U 15. veku su Asteci, koji su naseljavali centralne visove Meksika, pokorili pleme Totonaka i ubrzo sami postali pokoreni mirisom vanile. Dok su druga osvojena plemena astečkim kraljevima plaćala zlatom i kukuruzom, Totonaci su poslali ono najvrednije što su imali - vanilu. Od njih je ubrzo zatraženo da se potpuno odreknu plodova omiljene puzavice. Istorija se, naravno, uskoro ponovila. Ovoga puta ulogu Asteka preuzeli su Španci. Kortez se u domovinu vratio sa dragocenim plenom - mahunom i semenom vanile - koja je u kombinaciji sa kakaom činila neodoljivo i za ono vreme, krajnje neobično piće. Tokom sledećih stotinu godina ovaj luksuz mogli su, kao i svaku novotariju, da uživaju samo veoma bogati slojevi plemstva. Godine 1602. Hju Morgan, apotekar Kraljice Elizabete I, predložio je da se aroma vanile koristi sama, čime je ova egzotična čaura konačno potpuno razotkrivena.
O uticaju na zdravlje čoveka, svedoče savremena naučna istraživanja. Vanila obiluje gvožđem, magnezijumom, sadrži mangan, kalijum, cink, kompleks B vitamina, tijamin, pantotenske kiseline. Ovi sastojci čine vanilu jakim antioksidansom. Vanila je i afrodizijak, oslobađa od stresa i napetosti i kao takva pojačava seksualnu želju. Maje su vanilu koristili kao lek protiv steriliteta i polnih bolesti.
Dobro poznat vanilin šećer, jednostavno se priprema, tako što se štapić vanile stavi u sredinu tegle i zaspe kristal šećerom do vrha, da svetlost ne može da dopre do njega, a zatim zatvori hermetičkim poklopcem. Posle dve-tri nedelje šećer je spreman za upotrebu. Kao poslasticu za predstojeće tropske dane, ljubiteljima sladoleda, predlažemo jednostavan recept:
SLADOLED OD VANILE
Sastojci: 3 jaja, 5 kašika šećera, 3 dcl šlaga, vanilin šećer, aroma vanile
Priprema: Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti sa vanilin šećerom, a zatim ih kuvati na pari dok se malo ne stegnu. Potom ih ohladiti. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati ohlađena žumanca. Umutiti posebno šlag pa ga dodati smesi od jaja, dodati aromu vanile i sve sjediniti pa staviti u zamrzivać na par sati.
Prijatno!