Ergonomija, jer ljudsko telo nije mašina

23 Jul 2015
2511 pregleda

Gost autor: Nensi

Da li živite ergonomski? Ako se često povređujete, imate bolove u mišićima i osećaj nelagodnosti prilikom obavljanja neke aktivnosti, odgovor je - ne.

Ergonomija, jer ljudsko telo nije mašina

Ergonomija je nauka koja se bavi čovekom u procesu rada (ali ne samo rada) i njegovom odnosu sa okolinom i predmetima kojima se koristi, a sa ciljem da sve to prilagodi anatomskim, fiziološkim i psihološkim ljudskim karakteristikama. Pojam je nastao od grčkih reči ergon – rad i nomos – prirodni zakon. Primenom ergonomije smanjuje se stres i napor, povećava bezbednost, a uređaji, mašine i ostali predmeti se koriste efikasnije i pouzdanije.

Danas se ergonomija koristi svakodnevno i u velikom opsegu delatnosti, ali je jednostavno ne primećujemo. Češće primećujemo njeno odsustavo, kada koristimo prozvod koji nam nije ergonomski prilagođen u radnom prostoru, prevozu, javnim objektima ili kod kuće. Zbog toga ergonomski principi treba da se poštuju u dizajniranju alatki i objekata u svim područjima ljudske aktivnosti, bilo da je to radni proces, sport, odmor, ili zabava.

Za nas koji provodimo mnogo vremena za računarom ergonomija postavlja mnoštvo uslova za pravilno korišćenje. Pre svega, tu su stolica i sto:

  • Visina stolice mora da bude takva da noge ne vise već da stopala leže ravno na podu, ako je to nemoguće treba koristiti oslonac za stopala
  • Stolica treba da ima rukohvate, tako da prilikom kucanja na tastaturi nadlaktice imaju oslonac, da se ruke i ramena manje zamaraju
  • Naslon stolice treba da pridržava deo kičme u lumbalnom delu
  • Visina stola treba da bude takva da podlaktice i šake leže ravno na njemu
  • Iako još uvek ne postoji usaglašenost oko ovog pitanja, strucnjaci uglavnom smatraju da udaljenost monitora od oka treba da bude približno jednaka dužini ruke korisnika (približno 60 cm).

Tastatura, odnosno veličina tastera treba da bude prilagođena veličini šake. Uz laptop obavezno treba koristiti miš, jer dugotrajno korišćenja tačpeda koji je ugrađen u računar može dovesti do bolova u ručnom zglobu. Najvažnije je da prilikom kucanja ruka, zglob i podlaktica budu u prirodnom položaju.

Kod upotrebe standardnih tastatura nije moguće ostvariti pravilan položaj ruku (zglobovi ruke su konstantno izvijeni), pa bi trebalo razmisliti o nabavci ergonomske tastature.

Miša treba postaviti blizu tastature i u istoj ravni sa njom, a koristiti ga bez stezanja i suvišnog opterećenja. Za tzv. levi klik treba koristiti kažiprst, a za desni srednji prst. Zglob i šaka se ne smeju savijati ulevo, udesno, gore ili dole, već moraju biti postavljeni tako da predstavljaju „produžetak” nadlaktice. Takođe, važno je miša pokretati celom rukom, ne samo šakom. Ergonomski miš izgledom podseća na džojstik.

Kad sve ove zahteve ispunite možete reći da ste barem boravak za računarom uskladili sa principima ergonomije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru