Cimet

25 May 2013
4011 pregleda

Ova biljka karakterističnog mirisa i arome, zauzima visoko mesto na skali začina. U ishrani koristi se kora, a ne njegov plod. Njegov prijatan miris i lekovita svojstva, čine ga neizostavnim začinom i lekom.

Cimet

Cimet (Cinnnamomum verum) je zimzeleno drvo, visine 5–15 metara, koje potiče sa Cejlona (Šri Lanka) i pominje se kao začin još od 2800. godina pre nove ere. Najviše se gaji, pored Šri Lanke, u Kini, Indiji i Indoneziji. Kod nas se koristi kao prah ili kao kora od drveta. U prošlosti je u evropskim zemljama cimeta bilo u malim količinama, pa je bio veoma skup. Iako su slični po sastavu, postoji "kineski cimet" i "cejlonski cimet".

„Daleko u planinama kojima ljudska noga nije koračala, iznad nepristupačnih okomitih litica, žive čudne džinovske ptice koje u svoja gnezda ugrađuju grančice biljke koju Feničani zovu kinnamonum. Kako se do tih gnezda ne može doći, domišljati Arapi love zveri, seku ih na velike komade i ostavljaju u podnožju tih tajanstvenih planina. Ptice uzimaju krupne komade mesa i nose ih u svoja gnezda koja se pod velikom težinom plena raspadaju. Trgovci samo to čekaju. Iz ostataka gnezda biraju grančice cimeta i svojim velikim karavanima ga razvoze širom sveta“. (Herodot- grčki istoričar)

Iako se malo priča o njemu, cimet je najrasprostranjeniji začin i zbog prijatne arome i zbog pozitivnih efekata na ljudski organizam. Kao mešavina med i cimet jačaju imunitet i uspešno štite organizam od virusa i bakterija. Ubrzava disanje i rad srca, a time utiče na povećanje temperature tela i samim tim ubrzava sagorevanje masti. Odličan saveznik u borbi protiv dijabetesa, cimet pomaže boljem iskorišćenju insulina. Najnovija istraživanja potvrdila su da poboljšava tzv. glukozni metabolizam oko dvadeset puta. Ublažava menstrualne bolove, grčeve u mišićima, može prevenirati malignite, ali svakako da ne treba da pojedete veliku količini ovog začina u toku dana, jer su prevelike količine cimeta toksične. Preporučena dnevna količina je pola kafene kaščice. U nastavku se nalaze najblagotvorniji recepti za lečenje sa medom i cimetom, koje je objavio kanadski časopis Weekly World News.

ZA VARENJE HRANE - Upotreba meda jača bela krvna zrnca u borbi protiv svake bolesti, a cimet u kombinaciji sa medom pospešuje varenje. Zato je potrebno pre jela uzimati po dve kašike mešavine meda i cimeta kako bi se olakšalo varenje i najtežih jela.

ZA DUGOVEČNOST - Hunzi su pleme koje je dobro poznavalo lekovitost cimeta i meda. Oni svakodnevno uživaju u čaju od cimeta i meda, doživljavaju duboku starost i pri tom dugo ostaju krepki i vitalni, a upravo ova kombinacija, kazu naučnici, usporava proces starenja, produžava životni vek a kožu čini svežom, nežnom i krepkijom. Recept: jednu kašiku cimeta i četiri kašike meda prokuvati u jednoj šolji vode. Podeliti na četiri dela i piti tokom dana (četiri puta dnevno).

RAK KOSTIJU I STOMAKA - Istraživanja u Japanu potvrdjuju da se mešavinom meda i cimeta pomaže u lečenju raka kostiju i stomaka. Potrebno je svakodnevno uzimati mešavinu jedne velike kašike meda i jedne male kašike cimeta, dana tri puta dnevno tokom jednog meseca.

UPALA ZGLOBOVA (ARTRITIS) - Ujutru i uveče uzimati po jednu šolju vruće vode u kojoj je dobro umešana jedna mala kašika cimeta i dve velike kašike meda. Dugotrajna terapija može dovesti do izlečenja čak i hroničnog artritisa.

PROTIV ĆELAVOSTI - U vruće maslinovo ulje umešati jednu veliku kašiku meda i jednu malu kašiku cimeta. Ovu smesu utrljati u koren kose i ostaviti da deluje petnaest minuta. Za nekoliko dana koren kose će ojačati i kosa će prestati da opada.

PROTIV ZUBOBOLJE - Najmanje tri puta dnevno na bolni zub nanositi mešavinu meda i cimeta.

PROTIV HOLESTEROLA - Tri male kašike cimeta i dve velike kašike meda umešati u 4 dl čaja (najbolje koristiti zeleni čaj). Piti tri puta na dan. Kod prvog uzimanja, za dva sata holesterol u krvi će se smanji za deset posto, a nakon duže upotrebe moguće je postići potpuno izlečenje.

PREHLADA - Redovna upotreba meda i cimeta umanjuje mogućnost prehlade i infekcije bešike. U jednu veliku kašiku mlakog meda umešati jednu četvrtinu male kašike cimeta. Uzimati tri puta dnevno tokom tri dana i prehlada će nestati. Na ovaj način se još i uspešno čiste sinusi i leči hronični kašalj.

INFEKCIJA BEŠIKE - Umešati dve velike kašike cimeta i jednu malu kašiku meda u 2 dl mlake vode i popiti. Ova smesa će očisti bešiku i uništiti bakterije.

SRCE, NERVOZA I BOLOVI U STOMAKU - Med i cimet za doručak. Ukoliko se redovno za doručak jede hleb namazan sa mešavinom jednakih delova cimeta i meda imaće blagotvorno dejstvo na nervni sistem, stomačne bolove, čir na želucu i gasove.

PROTIV UMORA - Jednu polovinu velike kašike meda i jednu četvrtinu male kašike cimeta, umutiti u 2 dl vode. Piti ujutru na prazan stomak i popodne tokom sedam dana. Za to vreme će se organizmu vratiti snaga i vitalnost.

BUBULJICE I INFEKCIJA KOŽE - Dokazano je da med i cimet mogu sprečiti i zaustaviti stvaranja lišajeva, ekcema, bubuljica i sličnih infekcija kože, ukoliko se lice redovno tretira mešavinom jednakih delova meda i cimeta. Protiv akni umešati tri velike kašike meda i jednu malu kašiku cimeta. Nanositi na obolela mesta svako veče pre spavanja. Obično je potrebno dve nedelje da koža lica postane potpuno čista i zdrava.

ZA MRŠAVLJENJE - Možda malo čudno zvuči, ali med i cimet mogu poslužiti i kao sredstvo za mršavljenje. Mešavina jednakih delova meda i cimeta prokuvana u jednoj čaši vode, ne dozvoljava masnoćama da se talože u organizmu. Zato je potrebno piti dva puta dnevno po jednu čašu ovog napitka, ujutru pola sata pre jela i uveče pola sata pre spavanja.

PROTIV ZADAHA - Svako jutro ispirati grlo mlakom vodom u kojoj je umešana jedna kašika cimeta i jedna kašika meda.

ZA POPRAVLJANJE SLUHA - Za popravljanje sluha svako jutro i svako veče, uzimati mešavinu jednakih delova meda i cimeta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru