Chalk boje za nameštaj iz mašte

14 Aug 2020
7805 pregleda

Ukoliko imate stolicu za ljuljanje, kredenac ili neki komad starog nameštaja nasleđen od bake a zaboravljen na tavanu ili podrumu, odložen jer je suviše staromodan ili vam se ne uklapa ni sa čim, pokušajte da naterate sebe da mu podarite neki novi život, i da u jedan kutak svoj životnog prostora unesete dašak romantike i šarm nekih davnih vremena.

Chalk boje za nameštaj iz mašte

Ako malo istražite, nesumnjivo ćete biti oduševljeni rezultatom koji se može postići chalk (kreda) bojama. Prednost je što pri radu sa njima nije neophodno prethodno mukotrpno i dosadno šmirglanje nameštaja, što je boja prilično gusta te pri radu ne curi, ne prska i nema nereda. Jedina priprema sastoji se u temeljnom pranju radi otklanjanja nečistoća, a naročito masnoća. Nije zanemarljivo ni to što je rok upotrebe čak i otvorene konzerve praktično neograničen, pa je najgora stvar koja može da se desi da se boja previše zgusne, ali kako je rastvorljiva u vodi, to je lako rešiv problem. Vrlo je pokrivna i može se koristiti na različitim materijalima kao što su: drvo, metal, keramika, staklo, plastika, pa čak i tekstil. Značajno je i to što može da pokrije i učini neprimetnim manja oštećenja kao što su ogrebotine. Iako na oko, pa čak i na dodir, deluje da je boja vrlo brzo suva, poželjno je da se svaki sloj suši 24h. Postoji nekoliko tehnika farbanja chalk bojama, a na vama je da se poigrate, probate svaku i izaberete onu koja vam se najviše dopadne na određenom komadu nameštaja. Tehnike koje se najčešće koriste su:

Tehnika suve četke

Ova tehnika se uglavnom koristi da bi se naglasili rezbareni delovi nameštaja ili njegove ivice. To se postiže tako što se nameštaj oboji jednom bojom po vašem izboru u jednom ili dva sloja. Nakon sušenja, vrh potpuno suve četke se ovlaš umoči u neku kontrasnu boju, zatim se višak obriše na neki stari karton ili u krpu a onda se četka vrlo nežnim pokretima prevlači preko reljefastih delova ili ivica. Rezultat je fascinantan!

Tehnika pranja

Ova tehnika se koristi uglavnom na modernom nameštaju ravnih linija, da bi se razbila jednoličnost. Sam proces osnovnog farbanja je isti kao i kod prve tehnike, odnosno nakon već obojenog i osušenog nameštaja pristupa se tehnici pranja koja može da se izvede na dva načina. Prvi je jednostavniji i zgodniji za početnike. Vrlo malo boje (opet neke kontrasne), npr. jedna kafena kašičica, se rastvori u pola tegle vode i u taj rastvor se umoči četka kojom se površina prosto zaliva. Odmah zatim se papirnim ubrusom u jednom pravcu i jednom potezu površina nežno briše da bi se pokupila voda. Na taj način se dobiju šare koje deluju kao prirodna tekstura drveta.

Drugi način je za one nešto vičnije a sastoji se u tome što se već obojen nameštaj prilikom nanošenja kontrasne boje prska vodom iz raspršivača, pri čemu površina može a i ne mora da se briše papirnim ubrusom, što zavisi od rezultata koji želite da postignete.

Zaštita

Kako su kreda boje rastvorljive u vodi, neophodno je da se boja zaštiti da bi kasnije nameštaj mogao da se obriše blagim deterdžentom i vodom. To se postiže voskovima kojih ima nekoliko vrsta: bezbojni, beli, tamni i crni. Svaki od njih će promeniti izgled boje, bezbojni neznatno. Tamnim i crnim voskom takođe mogu da se osenče reljefni delovi i na taj način istaknu. Vosak se nanosi četkom, a višak se ukloni papirnim ubrusom ili nekom krpom koja ne ostavlja dlačice. Osim ovih postoje i voskovi u boji srebra, zlata i bakra za okov ili drvene delove, a kojima se postiže starinski izgled. Ukoliko chalk bojama farbate kuhinjske elemente ili nameštaj koji je namenjen za spoljnu upotrebu, umesto voska ga zaštititite akrilnim lakom. Nikada nemojte na istom predmetu da koristite i lak i vosak, odaberite ono što je predviđeno za uslove u kojima će boraviti. Ako nekada poželite promenu, nameštaj prefarban chalk bojama uvek možete naknadno da preuredite.

Već obojen nameštaj može dodatno da se oslika šablonima ili lepljivom trakom, kao i dekupaž ili transfer tehnikom, ili da se obojeni delovi kombinuju sa tapetama ili tekstilom.

Najpoznatiji brend u svetu chalk boja je Annie Sloan, čiji proizvodi mogu da se nabave i kod nas, ali nažalost, po prilično visokim cenama. Na internetu može da se nađe više recepata za pravljenje chalk boje, koji su višestruko jeftiniji. Tako spravljena boja možda nije istog kvaliteta kao i kupovna, ali je sasvim zadovoljavajuća za prve amaterske pokušaje.

Foto: Queen's Crown, Drae Spade

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Ana, 15 Aug 2021

Divno, iscrpno i nadasve korisno. Nisam još radila halk bojom ali bih želela. Ima li u N. Sadu možda neka raddonica,tu mi je najbliže. Veliki pozdrav.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru