Kotrljajuće narandže, novi trend u auto industriji?

01 Aug 2012
Autor Mirjana
119 pregleda

Iako naši putevi nisu modna pista svetske autoindustrije, i kod nas je primetno smenjivanje trendova u boji karoserije automobila.

Vanvremenska crna je pre desetak godina posustala u trci sa metalik paletom, a u poslednjih nekoliko godina i metalik gubi na popularnosti od neočekivane - bele. Postoji zanimljivo objašnjenje za ovaj fenomen.

Kotrljajuće narandže, novi trend u auto industriji?

U doba velike ekonomske krize, srednja klasa je prestala da bude najveći konzument novih četvorotočkaša. Tržište su preuzeli oni koji krizu ne osećaju, i čije bogatsvo nije ugroženo trenutnim potresima na berzi - šeici afričkih i azijskih zemalja, prvenstveno Južnoafričke Republike, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Najskuplji automobili koji krstare ulicama Dubaia, Dohe i Kejptauna su po želji vlasnika pretežno bele boje, jer ona manje matira i dobro odbija sunčeve zrake, što je u tim klimatskim zonama itekako poželjno. Kako polovnjaci kojih se bogati vlasnici brzo zasite često završe na ulicama Evrope i Amerike, trend bele karoserije se neočekivano uselio i tamo gde nije klimatski opravdan.

U poslednjih godinu dana na sajmovima automobila velika imena autoindustrije izbacuju svoje reprezentativne modele u narandžastoj boji. Činjenica da su se trendu priklonili i proizvođači poput Audija, Chevroleta (GM) i Mercedesa govori da nije reč o trenutnom hiru.

„Modne kuće mogu svake sezone da skaču iz jedne boje u drugu jer su njihovi proizvodi dizajnirani za kratkoročnu upotrebu, ali Chevy automobili će uvek dolaziti u bojama koje će ostati u trendu barem nekoliko godina“ rekao je Mišel Kilen, glavni kreativni dizajner General Motorsa.

Po svemu sudeći, narandžasta se vraća na velika vrata nakon skoro pola veka. Imajući u vidu koliko je nepraktična po pitanju uklapanja sa aksesoarom, biće ozbiljan izazov za trendsetere i mahnite pratioce mode.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Tea, 03 Aug 2012

Srednja klasa, šta je to?

Odgovori
 
Александар, 04 Aug 2012

Ја већ годину дана воѕим ауто наранџасте боје,значи у тренду сам :)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru