Bulevar slavnih, možda i kod nas?

08 Sep 2013
Autor Tea
300 pregleda

U istorijskoj četvrti filma u severozapadnom delu Los Anđelesa, na mermeru sija blizu 3000 zvezda slavnih ličnosti Holivuda. Od svih njih, samo jedna je dodeljena u svih pet kategorija.

Bulevar slavnih, možda i kod nas?

Holivudski “Bulevar slavnih” (Hollywood Walk of Fame) je trotoar ukrašen zvezdama koji se pruža na više kilometara dve avenije. Davne 1960. godine kada je postavljena prva zvezda u znak priznanja umetnicima koji rade u industriji zabave, njegovi osnivači nisu mogli da zamisle da će ovo mesto postati jedna od glavnih lokalnih atrakcija. Staza slavnih ne samo da svake godine privlači milione posetilaca iz celog sveta, već se nalazi i u top 10 najviše fotografisanih mesta na svetu.

Holivudsku stazu slavnih krasila je i zvezda na kojoj je bilo uklesano ime Gregori Peka, sve dok se 2005. godine nije odigrao slučaj bez presedana. Lopovi su odneli zvezdu sa imenom ovog slavnog glumca koja nažalost, nikada nije pronađena.

Prvu zvezdu boje korala dobila je Džoana Vudvard nakon dobijenog Oskara za ulogu u filmu “Three Faces of Eva”, u kome je brilijantno odigrala ženu koja pati od poremećaja dvostruke ličnosti. Tokom godina na pločniku su se nizale petokrake zvezde sa imenima slavnih ličnosti poput Majkl Džeksona, Nil Armstronga, Volt Diznija, Čarli Čaplina... Svima njima je ukazana počast u nekim od umetničkih kategorija: film, pozorište, muzika, radio i televizija. Međutim, ako ste mislili da više njih poseduje zvezde u svih pet kategorija, prevarili ste se. Postoji samo jedno ime kome je pripala ovakva zasluga – Džin Otri (Gene Autry, 1907-1998).

Jedini američki zabavljač koji ima svih pet zvezda, Džin Otri, je odavno postao sinonim filmskog žanra na kome su se decenijama vaspitavala evroamerička pokolenja. Vestern–opere koje su potom pretapane u palp–stripove, nudile su osećaj jednog novog sveta koji karakteriše akcija, brzina i progress dvadesetog veka. Na početku svoje karijere, pokušao je da se otarasi svog teksaškog akcenta, da se oblači kao gradski mladić i lažno predstavi kao Njujorčanin. Kako mu ova prevara nije pošla za rukom, on je počeo da svira bendžo i peva kaubojske balade koje su ga vinule u slavne učinivši ga najpopularnijim svetskim kaubojem na filmu i radiju. Tokom brojnih uloga Džin je na konju pobeđivao Komanče i Apače, kao šerif likvidirao mnoštvo odmetnika a kao odmetnik se suprotstavljao korumpiranim šerifima.

Inspirisan poemom Roberta Meja o Deda Mrazu i irvasu crvenog nosa koji je spasao Božić, Otri je snimio ploču koju je prodao u više od dva miliona primeraka. Pesme su prevedene na 25 jezika a i danas predstavljaju one koje se najradije pevaju tokom božićnih praznika širom sveta.

Pokušaj da princip holivudskog bulevara zvezda i kod nas zaživi nije dugo trajao. Jedina sličnost ogledala se u tome što je najpre polomljena, a potom i ukradena zvezda Bate Stojkovića kao i ona sa imenom Živojina Pavlovića.

“Bulevar slavnih” u Los Anđelesu, na kome su popločane zvezde sa uklesanim imenima slavnih ličnosti iz sveta šoubiznisa redovno se obogaćuje, i sa pravom nosi titulu turističke atrakcije. Naše zvezde od pečenog stakla koje uz pomoć posebnih dioada svetle noću, ispred bioskopa "Balkan" nisu imale sreću. Nadajmo se da će nakon izmeštanja ispred "Fontane", uz zajedničku brigu svih nas, trajati mnogo duže.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru