Pat Derbi, hvala ti za Lesi i Flipera

22 Feb 2013
Autor Tea
503 pregleda

Filmsko oko kamere i srca obožavatelja filmske umetnosti odavno su osvojile životinje – glumci koje igrajući glavne role u istoimenim filmovima oduševljavaju publiku izazivajući snažne emocije, potrebu da ih vole i zaštite. Među njima su i danas najčuveniji holivudski junaci pas Lesi i delfin Fliper, koje je za tu priliku svim glumačkim zanatima naučila, Pat Derbi.

Pat Derbi, hvala ti za Lesi i Flipera

Čuvena po dresuri životinja za holivudske filmove i sjajne televizijske serije Lesi, Delfrin Fliper i Daktari, kao i pripremanju čuvene dve pume, Čonsi i Kristofera, za snimanje reklame za automobil „merkjuri kuguar”, shavativši nepravdu i mučenja kojima su tokom snimanja životinje izložene, Pat Derbi je postala veliki borac za prava životinja – glumaca.

Škotski ovčar Lesi, glumica filma i TV serije iz 1943. godine Lesi se vraća kući, i delfin Fliper, glumac istoimenog filma i serije, zauvek će svedočiti o posebnoj povezanosti ovih životinja i dece, odnosu kakav samo oni umeju da stvore i ljubavi koju samo oni mogu da dosegnu.

Divlje životinje iz serije Daktari koje su štitili veterinar Tracij i njegova porodica, bile su omiljeni TV likovi sedamdesetih godina, a čupavi lav Klarenc i njegova verna prijateljica šimpanza Džudi su pokazatelji da se može razviti snažna ljubav između divljih životinja i ljudi.

Sve ove životinje su postale holivudske legende zahvaljujući Pat Derbi, dreserki koja je sa njima radila tokom snimanja, koristeći pozitivnu tehniku dresure koja se bazira na poverenju između dresera i životinja.

Tokom rada na brojnim filmovima i serijama, Pat Derbi je shvatila da holivudski studiji imaju surov odnos prema životinjama i iz tog razloga više u tome nije želela da učestvuje. Svetla reflektora je zamenila borbom za prava svih životinja koje se zanemaruju i zloupotrebljavaju na filmu, u cirkusu i zoo vrtovima. Zahvaljujući njoj, 1984. godine su postavljeni standardi o ponašanju prema zatvorenim životinjama.

Svesrdnom borbom Pat Darbi je konačno 1984. uspela da osnuje organizaciju za zaštitu životinja – glumaca (PAWS), a nešto kasnije i utočište za divlje životinje ARK-2000 u Kaliforniji, u kome trenutno živi 11 slonova, nekoliko lavova, tigrova i medveda.

Pat Derbi nas je napustila 15. februara 2013. u Sakramentu u 69. godini života. Hvala joj što nas je na krajnje dirljiv način dresurom za filmsko platno obogatila za jedno iskonsko iskustvo koje životinje mogu da pruže ljudima, kao i za odlučnu borbu da se njihova prava u surovoj holivudskoj produkciji moraju zaštititi i poštovati.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru