Binarni banditi - neobičan lopovluk bez poznatog motiva

02 Oct 2016
Autor Mirjana
697 pregleda

Šteta koju prave nije velika, pa bi sve njihove žrtve rado pristale da umesto nadoknade dobiju informaciju - kome su i zašto potrebni brojevi 0 i 1, pod okriljem noći skinuti sa fasada Kengsintona u Filadelfiji. Počinioci danas verovatno najbizarnijeg krivičnog dela do sada su brojeve skinuli sa više desetina kuća.

Binarni banditi - neobičan lopovluk bez poznatog motiva

Naziv „binarni banditi” su dobili zbog posebne probirljivosti kad su u pitanju kućni brojevi. Skidaju isključivo oznake 0 i 1, jedine numeričke simbole koji se koriste u binarnom brojčanom sistemu, a koji samo pomoću njih u računarstvu zapisuje i interpretira sve podatke.

Kako su krađe sve učestalije, javnost je zaintrigirana o mogućem motivu. Jedna od pretpostavki je da se radi o budućoj instalaciji nekog umetnika, koji će ove brojeve ugraditi u nju. Druga pretpostavka kaže da se radi o interesnoj grupi koja ovim postupkom želi da pošalje neku poruku. Šta je u pitanju, sa sigurnošću ne može da kaže ni policija, koja sa ovom serijom krađa ima poseban problem. Po njihovim rečima, hvatanja izgrednika je otežano jer ljudi vest da su žrtve ove „pljačke” radije dele kao zanimljivost na društvenim mrežama, nego što prijavljuju kao krivično delo.

U ovom slučaju ni sigurnosne kamere nisu bile od pomoći. Jedino što su uspele da otkriju je da se krađe dešavaju u poslednje dve nedelje, a da su akteri mladi, nemaskirani ljudi, koji nonšalantno priđu ciljanoj kući, okinu broj i nastave svojim putem.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru