Najveći prevaranti u nauci - braća Bogdanov

26 Feb 2015
22240 pregleda

Ako u nauci postoji estrada, onda su braća Bogdanov njeni reprezentativni primerci. Stranice svetske štampe već dugo pune neverovatne priče o njihovim neobičnim javnim nastupima, estetskim intervencijama koje su im potpuno izobličile lica i sumnjivim naučnim dostignućima.

Najveći prevaranti u nauci - braća Bogdanov

Rođeni 1949. godine na jugozapadu Francuske, u aristokratskoj rusko-austrijskoj porodici, Igor i Griška Bogdanov su pred sobom imali čitavu lepezu životnih izbora kada je u pitanju karijera. Odlučili su se za nauku, Igor za teorijsku fiziku, a Griška za matematiku.

Njihov akademski uspon je započeo 1991. godine, nakon što je knjiga Bog nauke (Dieu et la Science) koju su zajedno objavili postala bestseler u Francuskoj. Iako je dokazano da je knjiga plagijat, a spor sa autorom rešen vansudskim poravnanjem uz veliku odštetu, apetiti braće Bogdanov su porasli. Tada započinju rad na doktoratima na Univerzitetu u Burgonji, sa temom stanja univerzuma pre Velikog praska. Odbranili su doktorate 1999, odnosno 2002. godine, uz dosta muke, odlaganja i sa veoma niskim ocenama, ali su dobili titule doktora esperimentalne fizike, što je prilično uzdrmalo naučnu zajednicu.

„Ova dva čoveka su radila besplatno 10 godina. Zaslužili su da njihv rad bude priznat diplomom, koja danas i nije nešto posebno” - obrazložio je njihov mentor, prof. Daniel Sternheimer, naučnoj redakciji New York Times-a.

Eksperimentalna fizika nije najpraktičnija nauka da se sa njom bave laici, tako je i rad braće Bogdanov čekao sud stručne javnosti, koja je u najmanju ruku ostala konsternirana doktoratima kontroverzne braće. Moglo bi se pomisliti da naučna zajednica nije bila oduševljena činjenicom da se ozbiljnim istraživanjima bave dva poluobrazovana televizijska voditelja, poznata po emisijama iz popularne nauke i bizarnom fizičkom izgledu koji je rezultat teške zloupotrebe estetske hirurgije, i tu tražiti izvor njihovog amoziteta prema Igoru i Griški. Međutim, argumenti koje su ponudili su veoma zanimljivi.

U deceniji kada su zbog naučnog plagijata „padale glave” brojnih svetskih političara, a još veći broj optuživan za plagiranje naučnih radova (pr. senator Džozef Bajden, mađarski predsednik Pal Šmit, rumunski premijer Viktor Ponta, kanadski političar Oven Lipert, Vladimir Putin, ...) braća Bogdanov nikad nisu optužena za ovaj težak akademski greh. Po rečima stručnjaka iz oblasti ekesperimentalne fizike, njihov rad je bio originalna, autentična besmislica, puna žargonskih izraza, nelogičnih povezivanja i apsurda.

Veliki broj naučnika koji su čitali njihve radove ostao je u nedoumici - da li je u pitanju šala sa namerom da se ismeje naučna zajednica, ili su ozbiljno planirali da svoj rad plasiraju kao naučni doprinos. Oglasili su se i osramoćeni članovi komisije koja je zaslužna za Igorove i Griškine doktorske titule:

„Dao sam pozitivno mišljenje Griškinoj tezi jer sam brzo i sa nedovoljno pažnje čitao tekst disertacije. Strašno sam pogrešio. Naučni jezik je samo pokrivao gluposti i nepoznavanje osnovnih principa fizike” - izjavio je za Le Monde Ignatios Antoniadis, jedan od članova komisije koja je odobrila rad braće Bogdanov.

Dok se naučna javnost sablaznuto ograđuje od radova braće Bogdanov, čija istraživanja nisu nikada uzeta za referencu ni u jednom drugom naučnom radu, Igor i Griška neumorno nastupaju u javnosti tvrdeći da su napravili revoluciju u nauci o poreklu univerzuma i fenomenu Velikog praska. Za one kojima teorijska fizika nije strana, pravu poslasticu predstavlja stranica Bogdanov Affair gde su detaljno opsane naučne izjave kontroverzne braće.

Nakon što je njihov rad masovno izvrnut ruglu, pomisli bismo da braća Bogdanov nikad neće naći uhlebljenje u toliko željenoj akademskoj karijeri. Međutim, pokazalo se da za njih ima mesta, i to baš u Srbiji!

Po informacijama sa portala Univerziteta Megatrend:

„Od 2005. godine Igor i Griška Bogdanov su profesori na Megatrend univerzitetu, gde drže katedru kosmologije, usmeravaju rad laboratorije kosmologije i nastavljaju svoja istraživanja.”

Dobro nam došli, za bolje izgleda i nismo!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

4 komentara

 
Selena, 26 Feb 2015

Prosto je neverovatno da su eto baaaš na Megatrendu.. axaxaxaaxaxa.. Začuđujuće je kako volimo da dovodimo svetski škart i uopšte na funkcijama imamo nesposobnjakoviće,a naši vrsni naučnici odlaze iz Srbije...

Odgovori
 
Dobrila Boba Stankovic, 22 Jan 2017

Dva inteligentna klovna! Cudim se samoj sebi sto se danas bilo cemu cudim!

Odgovori
 
Kole, 12 Jul 2019

Pa normalno je da svi nepismeni budu glavni u Srbiji. Pola skupstine i ministara su kupljene lazne diplome.

Odgovori
 
bogdan, 23 Jun 2020

braca bogdanof kontrolisu francusku crvstom ali fer pesnicom. takodje su u kontaktu sa vanzemaljcima i imaju fabrike vestacke inteligencije po celoj evropi. verovatno mi svi sad imamo bogdanbote u svom organizmu....ne bih se zezao sa njima

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru