Staza u krošnjama drveća

17 Jul 2016
1618 pregleda

Novi način na koji se može uživati u šumskim prizorima ostavlja bez daha posetioce botaničke bašte Kirstenboš (Kirstenbosch) u Južnoafričkoj Republici, prve na svetu koja je postala deo UNESCO-ve svetske baštine.

Staza u krošnjama drveća

Rezervat Kirstenboš je osnovan 1913. godine sa ciljem da promoviše, sačuva i prikaže svetu neverovatno bogatu i raznovrsnu floru južne Afrike, i prva je botanička bašta na svetu koja je posvećena očuvanju ugrožene nacionalne i regionalne flore. Bašta se prostire na 36 hektara i deo je većeg dela zaštićenog područja od 528 hektara u podnožju Stone planine (gore) koja je jedno od Sedam svetskih čuda prirode. Na njoj je prirodno stanište damana kamenjara (Procavia capensis), brojnih vrsta kornjača, zmija, jelena, mungosa i bodljikave prasadi. Poslednji lav je ovde živeo 1802. godine.

Kao deo obeležavanja proslave 100. godišnjice bašte Kirstenboš, grupa privatnih donatora je obezbedila 400000 $ za izgradnju staze kroz deo njene šume. Jedino, staza nije izgrađena na zemlji, već na visini od 12 metara. Projektovana je u kombinaciji čelika i drveta, diskretna je i skoro neprimetna, savršeno se uklapa u okruženje i vijuga na različitim visinama između drveća. Zbog svog oblika odmah je dobila nadimak Bumslang, po zmiji otrovnici (Dispholidus typus) karakterističnoj za ovaj region.

Staza je duga samo 130 metara i široka tek toliko da se na njoj bezbedno mimoiđu dva pešaka. Na dva mesta postoje proširenja, edukativni vidikovci, koji služe za grupna predavanja. Za dizajn staze bile su zadužene arhitekte tima Marka Tomasa (Mark Thomas Architects).

izvori: South African National Biodiversity Institute, Arch Daily

foto: Adam Harrower

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru