Bebe u prvim minutima života

29 Oct 2014
Autor Tea
887 pregleda

Da li ste znali da se svakog minuta na svetu rodi 255 beba? Stvoriti jedno majušno biće i spremiti ga za život koji ga čeka je jedan od najvažnijih, najodgovornijih i najtežih zadataka koje nam život postavlja.

Bebe u prvim minutima života

Kako im je srednje uho zbog puno tečnosti još uvek zapušeno one ne čuju baš dobro, ali zvuk koji nepogrešivo prepoznaju je majčin glas. Sa prvim udahom vazduha, novorođenče će zaplakati u roku od par sekundi ako se odmah ne nađe u majčinom zagrljaju. Šta im se sve dešava u tom prvom satu života?

Kako je nedavno objavio sajt “Science News”, posmatrajući 28 beba tokom prvog sata nakon rođenja, švedski naučnici su zabeležili njihove prve reakcije:

Minut 0: beba ispušta ljutiti krik kako bi aktivirala pluća.

Minut 2: nakon prvog plača, beba se opušta i leži nepomična na majčinim grudima. Autori studije pretpostavljaju da beba miruje kako bi se sakrila od eventualnih predatora. Stvar instinkta.

Minut 2,5: beba prvi put otvara oči i počinje da pomera glavu i usta.

Minut 8: beba postaje aktivna i drži otvorene oči punih pet minuta. Počinje da biva gladna i okreće glavu ka majčinim grudima.

Minut 18: beba je zadremala.

Minut 62: prvo dojenje - beba guta manje količine kolostruma; majčine grudi su stimulisane i počinju da proizvode mleko.

Minut 70: beba spava.

Sam čin porođaja je za novorođenče toliko iscrpljujući, da će ona potom spavati bar osam sati u kontinuitetu, kako bi povratila snagu. To je ujedno i najduže razdoblje tišine koje će roditelji imati u narednih par meseci. Nakon ovog sna beba postaje "gospodar roditeljskog vremena".

izvor: Science News

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru