Rekordna godina u rađanju beba u Srbiji

10 Jan 2014
Autor Tea
831 pregleda

Prema statistici, problem nedovoljnog rađanja dece u Srbiji traje više od pola veka. Poslednjih godina je bio alarmantan do te mere da se izražavo u stopi "negativan". Ohrabruje podatak da je za poslednjih 25 godina, protekla godina rekordna u rađanju.

Rekordna godina u rađanju beba u Srbiji

Naše stanovništvo se smanjilo za 37 hiljada samo u 2011 godini. Svaka četvrta žena nije nikad rađala, dok se petina ženske populacije odlučila za samo jedno dete. Samo 42% se odlučilo za dvoje dece, troje dece dobila je svaka dvanaesta, a samo 2% žena ima četvoro dece.

Zbog teških uslova života i bez podrške države u vidu mera koje bi majkama olakšavale svakodnevni život i mogućnost da usklade posao i roditeljstvo, žene kod nas rađaju u sve starijim godinama prvo dete. Prosečan muškarac kod nas postaje otac u 33. godini, dok žene prvo dete rađaju u proseku u 28. godini. Sve više je i majki koje prvo dete dobijaju posle tridesete, nakon čega se retko odlučuju za drugu trudnoću. Podaci popisa stanovništva pokazuju da žene u Srbiji i dalje rađaju manje od dvoje dece, što je neophodan prosek da bi jedna populacija opstala.

Najčešći razlog što približno 1/3 brakova živi bez potomstva je sklapanje braka u poznim godinama. Razlog za ovakvo stanje stvari stručnajci vide u lošoj socijalnoj politici države, dugim školovanjem, borbom za radno mesto, ali i straha od obaveza. U Srbiji je broj abortusa dvostruko veći od broja živorođene dece, što je još jedan razlog zbog kojeg demografska slika kod nas deluje prilično sumorno.

Kako u Centru za demografska istraživanja procenjuju da će se očekivano trajanje života u ovom veku produžavati, (žene sa 77 na 80 godina života, muškarci sa 71 na 75 godina) ukoliko se nešto hitno ne preduzme, početak druge polovine 21.veka Srbija će dočekati kao prilično stara nacija. Prema proračunu, tada će broj starijih osoba od 65 godina biti veći od populacije ispod 15 godina.

Ohrabruje rekordan broj novorođenih beba u protekloj godini, koji je samo u septembru prošle godine iznosio 19.517.

Primera radi, ginekolozi-akušeri pamte da se 1984. godine, dnevno porađalo više od 40 majki u jednom porodilištu, što je rekord u poslednje tri decenije. Protekle 2013. bilo ih je preko 30 u jednom danu, što je za okolnosti u kojima živimo veliki uspeh.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Marina, 06 Jun 2014

A onda im lepo nahranite mame http://www.bebac.com/vesti/hranu-iz-porodilista-posluzite-u-skupstinskom-restoranu

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru