Automobil na vazduh

24 Jan 2013
192 pregleda

Tim stručnjaka koji radi za francuski Pežo smatra da će račun za benzin biti manji od 45 pa čak do 80%, jer bi automobil mogao da se kreće na vazduh i 4 petine vremena. Kompanija “PSA Pežo Citroen” najavljuje da će se njihova vozila sa novim pogonom na kompresovani vazduh naći na putevima do 2016. godine.

Automobil na vazduh

“Hibridni vazdušni pogon” podrazumeva kombinovanje klasičnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem, specijalni hidraulični sistem sa cilindrima sa kompresovanim vazduhom i adaptirani menjač koji omogućava rad na benzin, vazduh ili kombinaciju oba.

Kompresor vazduha koristi energiju koja se inače gubi prilikom kočenja i skladišti je u rezervoar za vazduh koji se nalazi ispod kabine, a ovakav sistem je jeftiniji od standardnih hibrida zbog visoke cene baterija koje kod ovog hibrida neće biti potrebne.

Kompanija očekuje da će do 2020. godine usavršiti novi pogon i smanjiti potrošnju benzina na 2l/100km. Ovaj automobil na vazduh bi bio jeftiniji oko 1200e od hibrida koji su sada u upotrebi, a što se dizajna tiče, ne bi se znatno razlikovao od ostalih "običnih" četvorotočkaša.

Kompanija Pežo-Sitroen je otkrila prototip modela 208, a u planu je da sledeći hibrid automobil bude nešto veći, poput "pežoa 405" i "sitroena C5".

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru