400,000 plastičnih lopti štiti rezervoar za vodu

13 Oct 2014
Autor Mirjana
661 pregleda

Plastika i sva srodna joj jedinjenja se odavno smatraju za jednog od najozbiljnijih neprijatelja životne sredine. U zadnjih nekoliko godina, preko 600,000 građana Los Anđelesa iz svojih slavina dobija čistu pijaću vodu zahvaljujući upravo - loptama od plastike.

400,000 plastičnih lopti štiti rezervoar za vodu

Odeljenje za zaštitu voda Los Anđelesa našlo se 2007. godine pred velikim problemom. U vodi Ajvanho rezervoara Srebrnog jezera (Silver Lake Reservoir) pronađene su nedozvoljene količine bromata, kancerogene materije koja nastaje kao proizvod reakcije bromida i hlora. Bromid se normalno nalazio u podzemnim vodama, a hlor je korišćen za dezinfekciju vode u rezervoaru. Da bi iz ova dva elementa nastao kancerogeni bromat, potreban je još jedan ključan činilac, sunčeva svetlost.

Suočene sa velikim problemom, vlasti su započele izgradnju novog podzemnog rezervoara u Grifit parku, ali je trebalo premostiti period od 5 godina dok novi rezervoar vode ne bude spreman za upotrebu. Bilo je neophodno nekako prekriti stari rezervoar i onemogućiti prodiranje sunčeve svetlosti u vodu.

Razmatrane su brojne mogućnosti, poput prekrivanja rezervoara metalnim krovom, ali je za svaku od opcija bilo potrebno izdvojiti velika materijalna sredstva, ili više vremena nego što su imali na raspolaganju. Biolog Brajan Vajt je pronašao spasonosno rešenje, predloživši kao opciju „lopte za ptice“.

Lopte crne boje, napravljene od poliuretana, obično se koriste na vlažnim lokacijama u blizini aerodroma, da bi se sprečilo naseljavanje ptica u ovim oblastima i izbeglo uletanje ptica u motore vazduhoplova, što može biti kobno po sigurnost letova. Ubrzo je na obode Ajvanho rezervoara u džakovima dopremljeno 400,000 ovih lopti koje od tada prekrivaju površinu vode, efikasno sprečavaju sintezu bromata i obezbećuju čistu pijaću vodu do završetka podzemnog rezervoara.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru