Zašto je deci potrebno pozorište?

Autor AktuelnostiScenaTema danaKulturaUmetnost

Prošlo je tačno 65 godina od kada su se prvi put ugasila svetla u sali Malog pozorišta „Duško Radović“, podigla velika zavesa, a osmehe na dečijem licu izazvala predstava „Pepeljuga“  Vladimira Nazora u režiji Predraga Dinulovića.

Zahvaljujući pokretaču ideje, ujedno i prvom upravniku Božidaru Valtroviću, 1948. je osnovano Pozorište lutaka NR Srbije, koje je do danas više puta menjalo naziv: Beogradsko marionetsko pozorište, Beogradsko pozorište lutaka, Malo pozorište, da bi konačno postalo Malo pozorište „Duško Radović“. U potrazi za svojim prepoznatljivim stilom, ono je tokom godina sazrevalo i saznavalo, koristeći savremena evropska i svetska dostignuća u oblasti pozorišne umetnosti, ali kroz očuvanje naše narodne kulture.  

Inicijativom novog upravnika Primoža Beblera, 1986. je pored dečije scene ustanovljena i „Večernja scena Radović“, čime je ovo pozorište postalo jedinstveno mesto za velike i za male. Na dečijoj sceni su prvi put odigrane predstave namenjene bebama, a na večernjoj adolescentima.

Osvajajući srca publike i mnogobrojne nagrade, ovo pozorište je svoje predstave igralo širom sveta, od Kanade, do Japana, po parkovima Beograda i livadama naše zemlje.

Kako je danas zgrada Malog pozorišta „Duško Radović“ u rekonstrukciji koja je privedena kraju, ali zbog raznih manjkavosti još uvek čeka upotrebnu dozvolu, oni su odlučili da budu prvi u gradu koji će svojoj publici ponuditi Novogodišnju predstavu.  

Prema rečima novog direktora Aleka Rodića, ovaj značajan jubilej Malo pozorište "Duško Radović" će obeležiti sutra u 17,30h predstavom „Novogodišnji Pinokio“ u režiji Ksenije Krnajski, koju će čekajući završetak rekonstrukcije njihove matične zgrade u Aberdarevoj, verovatno redovno igrati i tokom predstojećih novogodišnjih praznika na Novom Beogradu u sali nekadašnjeg bioskopa Jugoslavija.

Danas kada se u publici nalaze i praunuci onih koji su te davne 1949. gledali prvu izvedenu predstavu, na svoj 65-ti rođendan, Malo pozorište „Duško Radović“ nas poziva da zajedno sakupimo 65.000 razloga zbog kojih je deci potrebno pozorište:

 • Zbog toga što se u njemu najlepše raste.
 • Zbog toga što je pozorište sinteza dramske, likovne, muzičke i literarne umetnosti.
 • Zbog toga što iz pozorišta dete izlazi bogatije za novo saznanje i još jedno iskustvo.
 • Zbog toga što za razliku od televizije gde ne postoji interakcija, pozorište od posmatrača stvara učesnika.
 • Zbog toga što je druženje u pozorištu zdravije od sedenja pored kompjutera.
 • Zbog toga što se u pozorištu najlepše mašta i sanja.
 • Zbog toga što u pozorištu nemoguće postaje moguće.
 • Zbog toga što nas pozorište uči da razlikujemo dobro i zlo.
 • Zbog toga što se u pozorištu najlepše igra i smeje.
 • Zbog toga što je pozorište večita misterija koja u svakom žanru nastoji da nas nešto nauči.
 • Zbog toga što “iza nekih novih klinaca dolaze još noviji klinci. Klinci prave klince. Klinci se klincima izbijaju”. (D.Radović)
 • Zbog toga što…. (nastavite niz, dodajte svoj razlog…)

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Vodite računa: ovaj život ne traje milion godina, već izvestan, ograničen broj petaka. Svaki je petak jedan mali imetak. Ovim petkom možete zakrpiti neku manju rupu u svom životu.

Duško Radović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |