Suđenje u Merlinovom zamku

Autor AktuelnostiScenaDešavanja u regionuNaš izbor

Nakon 11 godina, ponovo se na sceni Malog pozorišta „Duško Radović“ sudi veštici za sva nedela koja je počinila u bajkama! O tome da li je veštica kriva ili ne, i ovog puta će odlučiti najstrožija porota čiji sastav čine deca u publici.

Bajke nisu samo zabava mališana, već imaju ozbiljnu, ali u isto vreme i opasnu vrednost koja ih na njima blizak način, uvodi u svet gde moraju da nauče razliku između dobra i zla, po principu „kada si dobar i dobićeš ono što želiš, ali ako grešiš zaslužićeš kaznu“.

Da izmišljeni svet prinčeva i princeza, vila i čarobnjaka u kome je uvek veštica ta koja je kriva za sva nedela ovog sveta, ne treba negovati kao dogmu u vaspitanju deteta, na duhovit i prilično tačan način objašnjava suđenje koje Merlin pokušava da sprovede u svom zamku.

Ova predstava navodi mališane koji dobro poznaju bajkovit svet, da moralne pouke urezane u njihovu svest preispitaju i dopušta im da samostalno procene o tome koji heroji su činili dela koja su za pohvalu, kao i da li su apriori pozitivni junaci u bajkama ipak tražili nevolju u koju su potom zapali.

Malo pozorište „Duško Radović“ je sa velikim zadovoljstvom vratilo na svoj repertoar nekadašnju hit predstavu „Noć u Merlinovom zamku“, autorke Sandre Rodić Janković, o čijoj popularnosti svedoči impozantan broj od 150 izvođenja.  

Kao najmoćniji čarobnjak među vilama i čarobnjacima, Merlin je odlučio da u svoj zamak pozove sve junake iz bajki i utvrdi jednom zauvek da li je veštica kriva ili ne za sva nedela koja je počinila, a i dalje čini u bajkama. Kao pravi sudija, među junacima iz bajki bira tužioca i branioca, a da bi suđenje bilo pošteno, za porotu na suđenju kojim predsedava on bira publiku, tj decu.

Merlinov zamak je okružen magijom, pa se u njega samo na takav način i može doći. Uz sjajne mađioničarske trikove Tomislava Magija, na ovom suđenju se praćeni odličnom muzikom Aleka Rodića i koreografijom Vesne Dubak Lukić, pojavljuju junaci iz poznatih filmova Volta Diznija: Mala sirena, Dobra vila, Ivica i Marica, Zver, Uspavana lepotica, Duh iz Aladinove čarobne lampe, i kao jedini svedok odbrane veštice Kruela de Vil.

Čaroliji ove predstave veliki doprinos svakako daje scenografija Marije Kalabić, kostimi Milice Grbić i odlična glumačka postava: Bojan Lazarov, Vladislava Djordjević, Aleksandra Anđelković, Alek Rodić, Ljilja Peroš, Nenad Radović, Jovana Cvetković i Sandra Rodić Janković.

Prestava koja u sebi na jedan nov način nosi moralnu poruku, poštujući priče koje su deci dobro poznate, ne samo da mališanima razbija svaki strah od imaginarnih zlih bića, već im i pomaže da iz više uglova uvide razliku između dobra i zla, a nakon izlaska iz sale, umesto straha u očima da sa osmehom na licu uzviknu: „Pa ta veštica i nije tako strašna“!  

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Vidiš, još mislim dobro o tebi, i želim da se ponekad probudiš usred noći, i da dugo sjediš prekrštenih nogu na postelji, mučeći se kajanjem i stidom, zbog mene.

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |