Zlatni ćuran za životno delo pripao Jelisaveti- Seki Sablić

Autor AktuelnostiScenaTema danaKultura

Nagrada za životno delo „Zlatni ćuran“ 42. festivala Dani komedije, dodeljena je glumici neverovatnog komičarskog izražaja, Jelisaveti Seki Sablić, odlučio je danas Upravni odbor ovog festivala.

Nagrada "Zlatni ćuran" za životno delo je uvedena 2001. godine, a do sada su je dobili: Miodrag Petrović Čkalja, Danilo Bata Stojković, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Petar Kralj, Dušan Kovačević i Milena Dravić.

Seka Sablić sigurno spada u doajene našeg glumišta. Uspešno se ostvarila u svim segmentima svoje profesije: pozorištu, filmu i televiziji. Svoje mišljenje o njoj publika najčešće izražava kroz  dve reči: obožavamo je.

Od početka njene karijere do danas, može se reći da je igrala u skoro svim žanrovima, pa joj je 27. januara 2011. g. zaslužno pripala  najveća glumačka nagrada „Dobričin prsten“ koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije za životno delo.

Za razliku od mnogih koleginica koje više naginju ka drami, u kojoj kako je duhovita glumica izjavila "mogu da iskoriste sve svoje životne ventile", ona je uvek preferirala komediju. Da se u ovom žanru uvek osećala kao svoj na svome, govore i 4 statuete "Zlatnog ćurana" koje je do sada dobila na Danima komedije: 1972. godine za ulogu Goce u predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera" Ateljea 212, 1981. g. za ulogu Gine u predstavi "Ožalošćena porodica", u izvodjenju Ateljea 212 i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, 2002. godine za ulogu Divne u predstavi "Doktor Šuster" Zvezdara teatra i 2005. godine za ulogu majka Dare u predstavi "Svinjski otac" Kruševačkog pozorišta.

Na 42. festivalu "Dani komedije", koji će biti održan u Jagodini od 20. do 27. marta 2013. godine, biće joj uručena još jedna prestižna nagrada za životno delo "Zlatni ćuran".

Do tada i nakon toga, Jelisaveta Seka Sablić će sigurno dobijati još mnogo za nju najvrednijih nagrada, a to su aplauzi na kraju svake predstave, kada svoj sud daje najiskrenija kritika.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Svako poseduje upravo onoliko sujete koliko mu nedostaje razuma.

Friedrich Nietzsche

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |