„Pop Ćira i pop Spira“ u Malom pozorištu „Duško Radović“

Autor AktuelnostiScenaTema danaKulturaUmetnost

Nakon povratka u svoju rekonstruisanu zgradu na Tašmajdanu, u duhu komičnog poetskog realizma, predstavom „Pop Ćira i pop Spira“ u režiji Jovice Pavića Malo pozorište „Duško Radović” je i premijerno otvorilo vrata svojoj publici.    

Inicirajući večitu temu zaljubljenosti u odrastanju, mladalačkog zanosa, snova i ideala, koju prati neizbežan sukob ambicioznih majki i konvencija društva koje podrazumeva provincijska sredina, Malo pozorište „Duško Radović” je na svoj repertoar posle dugo vremena stavilo predstavu koja je rađena po delu koje je obavezna školska lektira, a sa kojom ponosno dočekuje svoju publiku. Nakon što pročitaju najpopularnije delo Stevana Sremca, naši „sedmaci” mogu da uživaju i u spektakularnoj predstavi u izvođenju ansambla ovog pozorišta.    

Tematski vezana za vojvođansku sredinu u kojoj se često čuje i mađaraski dijalekt, sama predstava je zadržala izvorno korišćene piščeve provincijalizme, anarhizme i varvarizme, što u vrcavoj igri reči ovoj komediji daje poseban pečat.

U ovoj romatičnoj komediji, dve popovske kuće žive u idili, do trenutka kada u njihov život ulazi mladoženja iz snova, gradski učitelj Pera. Dramaturg Mila Mašović – Nikolić se nije bavila političkim dešavanjima koja prate epohu o kojoj Sremac piše, već je fokus dešavanja smestila u odnos mladih i zaljubljenih, koji ne pridajući važnost svađama odraslih uspevaju da se izbore za svoj san.

Mada je Sremac „Pop Ćiru i pop Spiru” napisao na osnovu anegdote o svađi i tuči dva popa, koju je čuo od svog ujaka Jovana Đorđevića, vreme u koje je smestio radnju se poklapa sa vremenom koje je on kao dečak proveo u rodnoj Bačkoj, pa se za ovo delo može reći da je „jedna velika knjiga detinjstva”.  

Pomerivši likove ka poetskom realizmu, Jovica Pavić je moderan duh današnjice vešto uspeo da stavi u stil Sremčeve epohe, a raskošni kostimi Milice Grbić Komazec, scenografija Ljubice Milanović koja naginje naivi, stilizovana muzika Vlade Petričevića i brilijantan ansambl Malog pozorišta „Duško Radović” su pomogli da, iako je u osnovi rađena za odraslu publiku, ovu predstavu burnim aplauzima nagrađuju i tinejdžeri.   

Predstava „Pop Ćira i pop Spira” je u prepunoj sali Malog pozorišta „Duško Radović” premijerno izvedena 14. marta. Zbog velikog interesovanja planirana je i druga premijerna izvedba, koja je zbog tragedije koja se dogodila u našoj zemlji pomerena za sutra, 20. marta, sa početkom u 20h. 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Jedna od najvećih avantura u životu je leći i zaspati. Jer niko ne može zadirati u vaše snove.

Edward Verrall Lucas

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |