Nušić - Gradonačelnik sa najkraćim mandatom

Autor Tema danaDešavanja u regionu

Nušićijada, praznik humora i veselja, čuven po dobroj atmosferi, šali i starogradskim duhom, posle 40 godina pauze, ponovo zaštitni znak Ivanjice. Branislav Nušić se vratio u ovu varoš i na par dana za sve gospodje ministarke, narodne poslanike i ostala sumnjiva lica, promenio pravila življenja u njoj.

Upravo su završena tri dana smeha, muzike i glume!

Ovaj festival je tradicionalno počeo defileom kroz  varošicu, na čijem čelu su u kočijama sedeli Nušić (glumac Milan Milosavljević) i aktuelni predsednik opštine (Radomir Ristić). Povorci se priključilo više stotina građana obučenih u kostime iz 19 veka. U  nesvakidašnjem vremeplovu, na ulicama su bili policajci u uniformama iz doba Obrenovića, u restoranima je služila posluga u kostimima iz Nušićevog perioda a za kočijom su šetale dame u dugim haljinama sa suncobranima i lepezama kao i gospoda u frakovima i sa cilindrima.

Nušićijada je festival koji se održavao u Ivanjici od 1968. do 1972. godine u organizaciji ivanjičkog Doma kulture. Bio je to festival filmske komedije, trajao je 6 dana, održavao se u prvoj nedelji septembra i privlačio kulturni svet tadašnje Jugoslavije.

Njegova specificnost je bila u tome, da Nušić – kao osoba koja predstavlja simbol smeha, satire i zabave uperene na naše prilike, neko ko je na najduhovitiji način znao da ismeje situaciju kod nas, dođe na čelo jedne opštine i preuzme vlast na nekoliko dana! Naš velikan je očigledno od te 1972 godine, i sam postao “sumnjivo lice”, te se ovaj festival ugasio.

Rečima: “Ja mislio da su Ivanjičani ljuti na mene zbog one čuvene rečenice, viđen si za Ivanjicu iz Gospođe ministarke, pa me zato ne zovu četiri decenije u goste”, ovogodišnji Nušić je zatražio ključeve grada od predsednika opštine, što mu je ovaj, bez borbe, čak sa osmehom na licu i predao, počela je nova Nušićijada. “Preuzimam najkraći mandat u karijeri i razmisliću da li da vratim ključeve u nedelju”- rekao je Nušić (naš duhovit glumac) i dodao: ”Daću injekciju dobre zabave pod velom humora i smeha. Neka ovaj grad živi u pozitivnom duhu.”

Tako je počela čarolija. Čitav grad je postao mesto dešavanja u kome su uživali poštovaoci umetnosti, književnosti, satire i Nušićevog dela. Ivanjica je ugostila učesnike 7 koncerata, 5 pozorišnih predstava, i 3 izložbe.

Raspevano pozorište orilo se gradom kroz predstavu „Toplo srce“ sa Goricom Popović  i kabareom „Cigansko veče“ sa Ljiljanom Stjepanović. Smešne večeri su ulepšali Petar Božović i Petar Kralj svojim monodramama a vlast je došla kroz „Narodnog poslanika“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica.

Uz brižljivo odabran kulturni obrazac, festival je bio protkan starogradskim i čaršijkim duhom prohujalih vremena koje su krasili Zvonko Bogdan, Cune Gojković, Merima Njegomir i Vasil Hadžimanov.

Poseban pečat dala je Filharmonija mladih kao i bogat program za naše najmlađe koji su na bini “Okruglo pa na ćoše” uživali u druženju i čarima performansa u okviru programa „Lutkoput“ kao i predstavi “Mali princ” u izvođenju Malog pozorišta “Duško Radović”.

"U drugoj ljubavi se čovek oseća kao da ponavlja razred. Poznaje sve predmete, a ipak nije uveren da će obaviti ispit." – Nušić

Mali Holivud, kako su onih davnih 70 tih godina zvali Ivanjicu zbog filmova i serija snimljenih u njoj, ponovo je postao žarište veselih ljudi i boema, dakle, položio je ispit!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Moje želje su bile maglovite i rasute, sad su sakupljene u jednom imenu, u jednom liku, stvarnijem i ljepšem od mašte.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |