Prvi "Šekspirov festival" u Srbiji

Autor AktuelnostiScenaKulturaDešavanja u regionu

U jednoj od najlepših letnjih rezidencija u Srbiji, koja je poput srednjovekovnih zamkova u Lombardiji sazdana na obali Dunava, na inicijativu Nikite Milivojevića ovih dana se u Vili Stanković u Čortanovcima održava prvi Šekspir festival.  

U okviru svetske turneje, koja je započela 23. aprila 2014. na Šekspirov rođendan, Glob teatar iz Londona je predstavom „Hamlet“ u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta, sinoć zvanično otvorio prvi „Šekspirov festival“ kod nas.   

Povodom obeležavanja 450 godina od rođenja slavnog britanskog pisca Vilijama Šekspira, počela je dvogodišnja pozorišna avantura „GlobetoGlobe“ u okviru koje će novo londonsko čitanje „Hamleta“ biti izvedeno u gotovo svim zemljama sveta. Glob teatar će najpoznatiju i najizvođeniju tragediju legendarnog pisca odigrati prvo u zemljama Evrope, potom odlaze na Karipska ostrva, Severnu i Južnu Ameriku, odakle će niz zapadnu obalu Afrike stići do Australije i ostrva Tihog okeana, a onda će se preko Indonezije, Japana, Kine, Azije i istočne obale Afrike vratiti nazad u Englesku gde će 23. aprila 2016. kada se navršava četiri veka od smrti Šekspira, odigrati poslednje izvođenje „Hamleta“, čime će se turneja završiti.  

Glob teatar je nastupio u jednoj od najlepših letnjih rezidencija na Fruškoj gori, čime ne samo da je svečano počeo prvi Šekspir festival u Srbiji, već smo i mi postali deo jedne šire pozorišne šekspirove porodice.

Jedinstven u ovom delu Evrope, ovaj festival je nastao sa ciljem da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, izvođenjem pozorišnih predstava pod vedrim nebom, kako se to i činilo u Šekspirovo vreme.

Direktor i selektor festivala Nikita Milivojević je izjavio da je na ideju o osnivanju ovakvog festivala kod nas došao boraveći u Glob teatru 2012., gde je premijerno izvedena predstava Narodnog pozorišta iz Beograda “Henri VI” u njegovoj režiji. Tamo i tada se upoznao sa potpuno različitim konceptom pozoriša “posvećenog publici i njenom nesputanom uživanju”.

Kako će u ovoj manifestaciji revijalnog karaktera biti prikazane savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijema Šekspira, Narodno pozorište iz Beograda će predstavu “Henri VI” tragikomediju u koju je Milivojević uneo elemente groteske, odigrati u nedelju, 22. juna.    

Šekspir festival će u ovih sedam dana pod otvorenim nebom u prelepom ambijentu zamka u Čortanovcima, ugostiti i teatre iz Amerike, Gruzije, Grčke, Finske i Slovenije. Državno dramsko pozorište “Kote Marjanišvil” iz Tvilisija, večeras je izveo komediju “Kako vam drago”, a narednih dana će naša publika moći da uživa u Mestnom gledališču iz Ljubljane i predstavi “Ukroćena goropad”, pozorišna trupa “Rajska ptica” iz Atine će odigrati predstavu “Romeo i Julija”, a festival će zatvoriti Nina Salinen (Helsinki/Los Anđeles) prestavom „Siroti, siroti Lir“.  

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ne možete naučiti klizati, a da ne budete smešni. Životni led je klizav.

George Bernard Shaw

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |