Predstava „Plakar” u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Autor AktuelnostiScenaKulturaNaš izbor

Prepuna sala CZKd-a je sinoć gromoglasnim aplauzom pozdravila članove Studija glume Sandre Rodić Janković, koji su svojim talentom i glumačkim šarmom potpuno osvojili publiku, a predstavu „Plakar” uvrstili u još jednu u nizu uspeha kojima ovaj studio glume može da se pohvali.

Bazirana na sukobljenom odnosu hetero i homo orijentisane populacije kod nas, ova predstava se na duhovit način bavi pitanjem predrasude: „Gej je ok, ali ne u mom dvorištu”, koja nas baca daleko od prihvatanja raznolikosti, ali koja junake ove komedije lako dovodi do manipulacije koja prerasta u komediju apsurda.

Rađena po motivima francuskog filma „Le Placard” Fransisa Vebera, ova predstava u centar stavlja Časlava, malog, neprimetnog čoveka koji dobija otkaz u firmi „Sigurex” čija je glavna delatnost proizvodnja prezervativa. Od samoubistva ga spašavaju komšije, koje mu nude rešenje kako da, ne samo sačuva posao, već i „izađe iz plakara”. Plasiranje informacije, makar ona bila i netačna, Časlavu će iz korena promeniti život. Mada je on ostao isti, promenilo se ono kako ga drugi vide.

Autorski tim Vesna Dubak Lukić (scenski pokret), Ivana Adžić (asistent reditelja) i Sandra Rodić Janković (reditelj) je kombinujući komediju karaktera i komediju intrige postavio dilemu do koje mere može jedna ista inforamcija u zavisnosti od vremena u kojem se plasira i uvreženog trenda „mišljenja” koje je podobno, pa kao takvo „podeljeno svima da nauče”, da promeni nečiji život? Smeštena u sadašnji trenutak i prožeta zapletom koji pruža jedan drugačiji pogled na homofobiju, to jednoumlje u ovoj predstavi poprima sasvim drugi tok.   

Mada svojom stvaralačkom energijom ima za cilj podsticaj u stvaranju pre svega komunikativnih mladih ličnosti koji će bez obzira na to kojom će se profesijom baviti u budućnosti, naučiti da budu dobri, kreativni i samouvereni ljudi, ovaj studio glume se danas može pohvaliti brojnim glumcima koje je iznedrio tokom svog dvadesetogodišnjeg postojanja. 

Svoje prve glumačke aplauze su u njemu godinama nizali Ivan Mihailović, Aleksandar Radojčić, Strahinja Blažić, Marko Grabež, Branko Janković, Nikola Malbaša, Katarina Dimitrijević, Mia Radovanović, a sinoć su se na premijeri predstave Plakar podsetili kako je to bilo kada su i oni počinjali.

Poruka koju su mlađoj generaciji uputili na kraju predstave je bila: Bravo, izašli ste iz plakara!  

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Vodite računa: ovaj život ne traje milion godina, već izvestan, ograničen broj petaka. Svaki je petak jedan mali imetak. Ovim petkom možete zakrpiti neku manju rupu u svom životu.

Duško Radović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |