Zaštitna kapa odbija elektromagnetno zračenje

20 Jan 2016
1456 pregleda

Pokrivanje glave aluminijumskom folijom je prošlost! Svi koji su zabrinuti što se naša planeta sa razvojem tehnologije pretvorila u ogroman elektromagnetni kavez, uskoro će dobiti mogućnost da svoje glave zaštite modernom kapom koja štiti od zloglasnog elektronskog smoga.

Zaštitna kapa odbija elektromagnetno zračenje

Sada možete da izgledate kao paranoidni sledbenik teorija zavere sa mnogo stila” - u šali su novinari prokomentarisali najnoviji izum mlade firme Shield, koji nudi zaštitu glave od signala mobilnih telefona, wi-fi rutera, mikrotalasnih peći i praktično svih uređaja koji rade na struju. Po rečima ovih mladih inovatora, posebnu opasnost predstavljaju računari i mobilni telefoni, jer se od njih ne odvajamo.

Postoji dobar razlog što se ljudi često sa nipodaštavanjem odnose prema problemu elektromagnetnog zagađenja. Ljudska čula ne registruju elektromagnetno zračenje na način na koji npr. prepoznaju zagađenje vazduha duvanskim dimom, ili pijaće vode neželjenim materijama. Baš zato što je neprimetan, elektromagnetni smog izaziva niz oboljenja i poremećaja, jer u našem telu ne postoji „alarm” koji trenutno registruje njegovo prisustvo. Na duge staze ga itekako osećamo. Krive ga za promenu ponašanja, gubitak pamćenja i ranu demenciju, srčana i vaskularna oboljenja, kancerogena oboljenja, pad imuniteta i smanjenje reproduktivne sposobnosti. Naročito osetljivi na elektromagnetno zračenje su bebe i mala deca, pa treba izbegavati njihovo prisustvo u prostorijama gde je smešten veliki broj električnih uređaja, uskratiti im igranje sa mobilnim telefonima i ne koristiti računare u svrhu njihove zabave u najmlađem uzrastu.

Iza izuma Shield kape stoje dva Slovaka, koji su inicijalnu ideju za ovaj pronalazak dobili pokušavajući da otkriju uzrok nesanice koja ih je dugo mučila. Kao jedini logičan uzrok videli su život i rad u okruženju pretrpanom uređajima koji emituju elektromagnetno zračenje. Usledio je dug proces istraživanja, dizajniranja i izrade pilot modela.

Pokušavajući da nađu materijal sa sličnim svojstvima kao aluminijumska folija, ali netoksičan, pogodan za izradu odeće i sa prihvatljivom cenom, otkrili su srebrnu tkaninu koju koristi vojska u proizvodnji specifičnih cirada za tenkove koje satelitski uređaji ne mogu da registruju. Testiranje prve isporuke srebrne tkanine je bilo najprostije moguće. Parče materijala su obavili oko wi-fi rutera, i svi uređaji koji su bili prikačeni za njega su momentalno izgubili signal.

Sledeća faza je podrazumevala saradnju sa dizajnerima i proizvođačima odeće u Kini. Nakon šest meseci dobili su prototip današnje Shield kape. Ona će se proizvoditi u nekoliko boja i dva modela: klasična kapa i kačket. Tokom promotivne kampanje, koja je počela krajem decembra 2015. godine i traje do kraja januara ove godine, prikupili su blizu 20,000$ od preko 200 donatora koji su podržali ovu Kickstarter kampanju. Kada se nađu u masovnoj proizvodnji, Shield kape će koštati 27$, a kačketi 35$.

Izvor: Kickstarter

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru