Hoće li klasične potkovice odgalopirati u prošlost?

04 Dec 2016
Autor Mirjana
2117 pregleda

Gvozdene potkovice za konje koriste se više od 2000 godina. Kao jedna od retkih životinja koja ceo život provodi na nogama, konj zahteva posebnu negu i zaštitu kopita, redovnu obradu, mazanje lekovitim uljima i obavezno potkivanje.

Hoće li klasične potkovice odgalopirati u prošlost?

Dobro potkivanje se obično radi „na vruće” kada se, radi boljeg prianjanja, vrela potkovica lepi za stopalo konja i dodatno pričvršćuje ekserima. Ovaj posao rade iskusni i odgovorni kovači, jer se lošim potkivanjem konj dovodi u rizik od infekcija, povreda i drugih komplikacija koje se mogu završiti potpunim onesposobljavanjem za rad i trke, pa čak i smrću grla.

Mlada austrijska kompanija Megasus Horserunners odlučila je da konje izbavi iz „gvozdenog doba”. Njen osnivač Čarli Forstner je dugi niz godina radio kao inspektor u službi za zaštitu životinja. Neslavna statistika koja mu je bila dostupna pokazala je da čak 50% konja završava svoju radnu i trkačku karijeru prerano zbog povreda i deformacija nogu. Kada prestanu da budu korisni, sledi im transport u klanice, jer odgajivači i poljoprivrednici ne vide svrhu držanja neupotrebljivog grla. Pune dve decenije Forstner je posvetio radu na pronalasku humanijeg i bezbednijeg rešenja za potkivanje konja.

U oktobru ove godine predstavio je Megasus Horserunners, laganu i izdržljivu plastičnu potkovicu koja istovremeno obezbeđuje zaštitu i slobodu kretanja kopita. Kombinujući prednosti klasične potkovice i čizme za kopito koju su neki odgajivači konja alternativno koristili, Forstner je stvorio sasvim novi dizajn „obuće za konje”. U njoj su redukovane sve mane koje je imala klasična potkovica - težina, ograničena mogućnost kretanja, nedostatak amortizacije udarca, izlaganje kopita ekstremnoj hladnoći i toploti, i potreba da se za stopalo zakiva ekserima što je često dovodilo do oštećenja nerava.

Inovativni Megasus se pričvršćuje unapređenim velcro klik-sistemom sa strane i jakom gumenom trakom na dnu kopita, koja poput gume na naočarima za plivanje prijanja za podlogu. Megasus teži svega 120 grama, prilagodljiv je svakom obliku kopita jer dolazi u nekoliko veličina i elastičan je pri udaru na neravnine terena. Na njega se ne lepi sneg, a naročito se ne lepi blato, za koje su klasične potkovice pravi mamac. Kao najvažnije, dizajner ističe da se ova „obuća” lako se skida i namešta što omogućava odmor i regeneraciju kopita tokom faza odmora. U tom periodu, kopita i dalje ostaju zaštićena jer gumena Mega-Lock traka ostaje na njima.

Cena para Megasus Horserunners potkovica je 145 €, a razvoj projekta je kroz Kickstarter kampanju do sada podržalo preko 1000 donatora.

izvor: Kickstarter

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 08 Dec 2016

Živim u uverenju da su svi najveći izumi u istoriji ljudskog roda u osnovi veoma jednostavni!? Naravno, nakon velikog broja ponavljanja i usavršavanja neke ideje, na kraju se dođe do konačnog rezultata! Ovaj, na prvi pogled, jednostavan izum, uveren sam, predstavlja REVOLUCIJU, i pokazuje onu stranu ljudskog karaktera koja je kompatibilna sa drugim živim bićima! Dakle, ZA SVAKU POHVALU! Neko mudar je davno rekao: Dva najvernija čovekova Prijatelja su PAS i KONJ! Gledajući ovaj video, do suza sam ganut, pomišljajući koliko će ova divna stvorenja biti zahvalna čoveku!? Još samo kada bi smo razumeli jezik životinja, toliko pametnog i mudrog bi smo od njih naučili!? Pre svega o našem mestu, ulozi i odnosu prema Majci Prirodi...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru