Zagledani u zvezde na Zvezdarištu

26 Apr 2013
Autor Tea
349 pregleda

Bajke, čarobnjaci i deca nisu nestali, samo su ovih dana “zagledani u zvezde” na Zvezdari. Kako je pozorište jedna velika, čarobna igra, a deca vole igru, posebno igru pretvaranja, fantazije, mašte i kreativnosti, kroz koju uče da bolje razumeju sebe i druge, ovih dana su svoje emocije izrazili zagledani u zvezde na “Zvezdarištu”.

Zagledani u zvezde na Zvezdarištu

Uz zvuke himne Zvezdarišta i šarene kostime pravog malog karnevala, na prepunom trgu Opštine Zvezdara, 18 aprila je svečano u Beogradu otvoren 11. dečiji pozorišni festival “Pozorište Zvezdarište” čiji je slogan ove godine bio “Zagledani u zvezde”.

“Pozorište Zvezdarište” je regionalni, takmičarski festival, koji okuplja najbolja scenska ostvarenja u dečijoj pozorišnoj produkciji Srbije i zemalja u okruženju. U proteklim danima, naša najmlađa publika je mogla da vidi 12 predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

U prvom planu, ovaj festival je namenjen deci i mladima, ali kako je njegov cilj razvijanje i negovanje kulturnih navika kod dece kao i afirmacija pozorišta kao važnog sadržaja uz pomoć koga se na kreativan način dolazi do novih saznanja, festival je svakako namenjen i onima koji brinu o njihovom pravilnom i zdravom odrastanju: roditeljima, vaspitačima i nastavnicima.

Stručni žiri koji je ove godine radio u sastavu: glumac Goran Jevtić, menadžer u lutkarstvu Valdimir Grubanov i reditelj Miodrag Dinulović je odlučio da gran pri ravnopravno podele predstave „Mrvica iz dnevnog boravka“ Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba za dramsku predstavu i „Labudovo jezero“ Pozorišta za decu iz Kragujevca za lutkarsku predstavu.

Pored stručnog žirija, kao izraz poštovanja i uvažavanja mišljenja dece, ovaj festival ima i dečiji žiri čiji su članovi bili učenici iz nekoliko beogradskih škola. Ove godine, oni su prvu nagradu dodelili predstavi “Carev zatočenik” u izvođenju pozorišta “Boško Buha” iz Beograda.

Pored pozorišnih predstava, publika je ovih dana mogla da učestvuje u radionicama u znaku zvezda, da uživa u izloženim likovnim radovima kao i da se upozna sa pokretom “Ura kultura”.

Festival je i ove godine posetilo oko 6000 mališana čime je još jednom potvrđeno da je dramska umetnost, od svih oblika umetnosti deci najbliža zbog novih, kreativnih vidika koje im otvara.

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada, u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ ovaj festival završen je juče završen.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru