Gost autor: Danijela.
U doba popularizacije organske hrane mnogima se čini da je ideja o dostupnosti organskih namirnica jednaka utopiji. Suočeni sa nedostatkom prostora ili slobodnog vremena neki su ipak uspeli da udovolje svojoj potrebi na jedinstven i kreativan način.
Povrće je moguće gajiti čak i u stanu uz malo truda i mnogo ljubavi. Ipak, kako je ovo kompromisno rešenje i rezultati su kompromisni. Umesto običnih velikih glavica salate dobićemo bebi salatu.
Nešto zahvalnije za uzgajanje je začinsko bilje. Ono vrlo lepo uspeva uz dovoljno svetla i malo nege.
Neki od predloga su: nana, ruzmarin, origano, bosiljak, peršun …
Pitoma nana nije zahtevna. Najviše joj odgovara polusenka ali se prilagođava i uslovima direktne izloženosti sunčevoj svetlosti. Važno je samo da je zemlja uvek vlažna.
Ruzmarin će najbolje napredovati ako mu obezbedite mesto sa dosta jutarnje sunčeve svetlosti, a zalivati ga treba tek kad se zemlja osuši.
Ako birate da uzgajate origano kao začin, onda uvek odaberite grčki. Ne prija mu mnogo vode, pa je potrebno da ponekad pustite zemlju da se osuši . Listići se beru kad biljka poraste preko 10 cm.
Bosiljak voli toplotu, dosta zalivanja i dosta sunca. Kao drenažu možete staviti na dno saksije malo kamenčica ili krupnog peska.
Peršun je veoma lak za uzgajanje i vrlo zahtevan u fazi klijanja. Pre setve potrebno je seme ostaviti nedelju dana u vlažnom ubrusu i saditi u dobro pokvašenoj zemlji. Dok ne nikne zemlju redovno održavati vlažnom.
Za svo začinsko bilje vaše mini bašte sasvim je dovoljno koristiti običan susptrat bez potrebe za prehranom.
Osim što uvek obezbedjuje par potrebnih svežih, organskih listića ove biljke su i veoma dekorativne.
Da li ćete na ovaj način uspeti da uzgojite dovoljnu količinu za svoje potrebe? Verovatno ne.
Da li ćete sebe obradovati svežim čajem povremeno? Sasvim sigurno.
Da li ćete uživati baveći se ovom mini baštom? Nesumnjivo.
Postavlja se i pitanje, da li je ovakva definicija uzgoja potreba ili pomodarstvo? Sve dok možete naći i najmanje zadovoljstvo u bavljenju začinima može se svesti pod potrebu. A, što se dekorativnosti tiče, granica nema.