Microsoft oživljava Star Track prevodioca

14 Nov 2012
Autor Mirjana
30 pregleda
Microsoft oživljava Star Track prevodioca

Od Autorstoperskg vodiča kroz galaksiju preko Star Tracka do najnovijeg Microsoftovog softvera koji momentalno prevodi govorni engleski na kineski, i pri tome čuva jedinstvenu kadencu glasa govornika. Prvu demonstraciju ovog softvera koji će, ako zaživi, biti gotovo idealna zamena učenju stranog jezika održao je Rick Rashid, šef istraživačkog tima Microsofta u Tianjinu u Kini.

„Govorim engleskim jezikom, a vi čujete moje reči na kineskom“- bile su prve reči koje je javno preveo ovaj program.

Softver radi na principu prepoznavanja reči koje osoba izgovara, brzo ih konvertuje u gramatički ispravnu rečenicu na kineskom, a onda ga preko posebnih softvera za sintezu govora modifikuje tako da odgovara glasu govornika.

Ranije ove godine, Microsoft je demonstrirao tehnologiju koja modifikuje kucani tekst u željeni glas, ali je tom softveru bilo potrebno oko sat vremena „vežbe“ da bi u potpunosti usvojio glas osobe. Mađutim, najnovija tehnologija koju je predstavio Rashid predstavlja ozbiljan pomak u razvoju S2S (speech-to-speech) softvera, ne samo zbog brzine modifikacije izgovorenog teksta, nego i zbog preciznosti i gramatičke ispravnosti.

Nova tehnologija bazirana je na radu moždanih ćelija, i dosadašnji rezultati su impresivni. Broj grešaka je u odnosu na dosadašnje slične softvere prepolovljen, tako da novi S2S sistem tek svaku sedmu ili osmu reč prevede neprecizno.

Cilj programerskog tima je da softver usavrši do te mere da on postane nezamenljiv standard na međunarodnim konferencijama i međunarodnim seminarima gde bi svaki govornik izlagao na maternjem, a svaki slušalac slušao na svom maternjem jeziku, ili jeziku domaćina.

„Mi još uvek ne znamo do kog stepena preciznosti je moguć razvoj ove tehnologije"- zaista je previše nova, rekao je Rashid. „Kako treniramo sistem i opterećujemo ga sa više podataka, čini se da funkcionoše sve bolje i bolje.“

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru