Vražiji most u rajskoj bašti

11 Apr 2016
897 pregleda

Sagrađen je davne 1860. godine preko jezera Rakoci u parku Azaleja i Rododendron, najvećem parku u nemačkoj Saksoniji. Zbog izuzetne graditeljske preciznosti, most i njegov odraz u vodi čine savršeni krug iz svakog ugla iz kog ga posmatrate. Ovaj prizor svakodnevno privlači brojne posetioce i fotografe.

Vražiji most u rajskoj bašti

Park je napravljen za viteza Fridriha Hermana Rotščika, a pored Rakoci mosta u njemu se nalaze mnogobrojne bašte i arhitektonske atrakcije gotskog tipa. Park je pravljen po uzoru na engleske bašte i obiluje malim bazenima i jezerima. Najbolje vreme sa posetu je maj, kada su azaleje i rododendroni po kojima je dobio ime u punom cvatu.

Obe strane osnove mosta sagrađene su od jakog, uvoznog kamena kojim su formirane tanke stenovite spirale nalik savršeno ujednačenim prirodnim odronima, a luk je građen od različitih vrsta domaćeg kamena. Kao i mnogi mostovi ovog tipa u Evropi, masovno građeni uglavnom u periodu srednjeg veka (1000-1600. godine), ali i kasnije, i ovaj je nazvan Vražiji (đavolji) most zbog verovanja da su ovakvi mostovi previše opasni ili čudesni da bi ih napravila ljudska ruka.

U narodu je postojalo verovanje da graditelj mosta mora da napravi sporazum sa đavolom i obeća mu dušu prve osobe koji će ga preći, da bi mu zauzvrat moćna ruka zla pomogla da napravi šta je zamislio. I sami graditelji su verovali u tu legendu, pa bi po običaju prva „duša” koja pređe most bila pas, od čije bi se dobrote nečastivi prepao i pobegao bez naplate. Većina „vražijih” mostova je zapravo imala jednu zajedničku karakteristiku, njihovi graditelji su bili više zaokupljeni estetikom građevine nego njenom bezbednošću i funkcionalnošću.

Danas je most moguće posmatrati samo iz parka, koji je sa besplatnim ulazom i parkingom stalno otvoren za posetioce, ali je hod po mostu zabranjen da bi se građevina sačuvala od propadanja. Zbog novih tendencija u epskoj fantastici, koje su došle sa Tolkienovim Gospodarima prstenova, most polako gubi svoj pakleni naziv i sve češće se spominje kao „most Hobita”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 23 Apr 2016

Ovi divni foto-zapisi beleže trenutke neopisive lepote, koje svakog ljubitelja Prirode ostavljaju bez daha i reči... I zaista, ovim fotosima potvrđuje se da jedna slika vredi kao hiljadu reči!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru