Učini me lepom po svojim standardima

27 Jun 2014
Autor Tea
506 pregleda
Učini me lepom po svojim standardima

Kultura kojoj pripadamo nesvesno oblikuje našu svest o pojavama koje nas okružuju. Činjenica da su mediji umnogome doprineli da se standard lepote izjednači širom sveta, nije uspela da poništi poseban pečat koji jedan narod u sebi nosi.

Mada se kroz epohe tragalo za merilima koja bi odredila idealnu žensku lepotu, ni danas ne postoji kriterijum koji bi važio za sve kulture. Istraživanje koje je sprovela novinarka Ester Honig, pokazalo je da poimanje ženske lepote proizilazi iz nadahnuća onoga ko u njoj uživa. Raznolikost viđenja jedne iste žene okom različite kulture, demantuje tvrdnju da su vođeni svetskim trendovima posmatrači poprimili sličan ukus.

Sa porukom “Učinite me lepom”, mlada novinarka iz Kanzas sitija je u okviru projekta “Pre i posle”, svoju fotografiju prikazanu gore u zaglavlju, poslala umetnicima iz 26 zemalja širom sveta. Oni su imali zadatak da je ulepšaju u Photoshopu, prateći standard lepote koji važi u njihovoj zemlji.

Koliko su njihove predstave o ženskoj lepoti drugačije govore fotografije koje su na ovaj način nastale. Svaka od njih je urađena iz drugačijeg ugla, a u svakoj je prožet duh države iz koje potiče autor.

Eksperiment je potvrdio da se pojam lepote različito tretira širom sveta i da standardna lepota ne postoji, već da se vrednost lepote odražava u beskrajnoj raznolikosti pogleda pred kojima se ona javlja.

Foto: Esther Honig

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru