Sveža voda iz bilborda

16 Mar 2013
Autor Mirjana
203 pregleda

Reklamna agencija u gradu Limi u Peruu, stvorila je najveći bilbord na svetu koji pretvara vazduh u čistu pijaću vodu običnim sistemom filtracije, uz malu pomoć gravitacije.

Sveža voda iz bilborda

Bilbord voda je projekat koji je nastao u saradnji agencije Mayo Draft FCB i peruanskog Univerziteta za inžinjerstvo i tehnologiju. Iako padavina u Limi koja je smeštena na samom rubu Atacame, najsuvlje pustinje na svetu, gotovo i nema, procenat vlage u vazduhu se zbog blizine Južnog Pacifika kreće oko 98%. U konstrukciju bilborda naučnici su postavili generatore koji prikupljaju vlagu iz vazduha, filtriraju je, vade CO2, kondenzuju i pretvaraju je u pijaću vodu.

Voda dobijena na ovaj način skladišti se u mini cisternama zapremine 20l, koje imaju izvode na česmi smeštenoj na bazi bilborda. Oni predstavljaju jedini izvor pijaće vode siromašnom stanovništvu koje se pre ovog izuma snabdevalo vodom na nehigijenskim bunarima zagađenim otpadnim vodama.

Bilbord proizvodi 3000 litara čiste pijaće vode mesečno i predstavlja spas stanovnicima ove vrele južnoameričke zemlje.

izvor: Yahoo news

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru