Avion katapultira putničku kabinu tokom pada i spasava živote

01 Feb 2016
1060 pregleda

Tim ukrajinskih avio-inženjera na čelu sa Tatarenkom Vladimirom Nikolajevičem nedavno je predstavio novi dizajn aviona koji bi značajno popravio veoma lošu prognozu preživljavanja putnika u slučaju pada aviona.

Avion katapultira putničku kabinu tokom pada i spasava živote

Njihov model aviona predviđa mogućnost katapultiranja putničke kabine ili kargo prostora u bilo kojoj fazi leta, uključujući poletanje i sletanje. Kapsula bi na vrhu bila opremljena sistemom moćnih padobrana, a na dnu gumenim cevima koje bi se tokom pada naduvale i ublažile udar u tlo, ili omogućile plutanje u slučaju pada na vodenu površinu. Jednom kada se putnička kabina katapultira, kontrolu preuzimaju dva motora zadužena da uspore pad i kontrolišu gumene cevi i padobrane.

Preko 95% redovnih korisnika avio-prevoza koji su anketirani, izjavili su da bi rado platili višu cenu karte kada bi im bila ponuđena mogućnost da lete u ovom tipu aviona, ali stručna javnost ima podeljene stavove.

Ekonomisti sumnjaju u isplativost novih aviona koji bi značajno izmenili način proizvodnje, uz argument da je odnos cene i dobiti beznačajan pošto u avio-nesrećama godišnje strada oko 500 osoba.

Stručnjaci u avio-industriji se plaše da bi ovakav dizajn značajno oslabio strukturu letelice, jer sumnjaju da bi brojni spojevi i priključci na trupu u tehnološkom smislu bili nepremostiv bezbednosni rizik. Oni žele da saznaju više detalja o zaštiti u slučaju slučajne ili zlonamerne aktivacije katapulta, i mogućnostima navigacije za pad van naseljenih mesta. Takođe, ostaje da Nikolajevičev tim odgovori da li postoji mogućnost odložene aktivacije katapulta, što bi omogućilo da posada aviona na vreme pređe u putničku kapsulu.

Izvor: The Independent i NDTV

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Sopček Đura, 06 Feb 2016

Kao laiku, meni ova ideja izgleda originalno i u isto vreme jednostavna!? Sve velike ideje u istoriji ljudskog roda su u osnovi jednostavne. Zbog toga, verujem da bi ovakvi tipovi aviona zaista mogli da budu spasonosni u kritičnim situacijama! Struka i nauka treba da donesu konačan sud...

Odgovori
 
Miroslav Radenković, 29 Apr 2016

Ideja nije originalna. Prvi put je predtsavljena u časopisu Galaksija koji je izlazio 80-tih godina prošlog veka :) Mi sredovečni se itekako sećamo toga jer je to bio jedan od retkih naučnih časopisa u staroj Jugoslaviji. Ideja nikada nije zaživela jer je takav sistem preskup za kompanije koje pokušavaju da snize cene prevoza robe i putnika. Srdačan pozdrav svim čitaocima

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru