„Sve je sujeta” - najpoznatija optička iluzija na svetu

30 Jun 2016
Autor Mirjana
1705 pregleda

Lik žene koja se ogleda u „ogledalu sujete”, dvosmislena optička iluzija, nastala 1892. godine. Do danas je najviše reprodukovana slika tog tipa.

„Sve je sujeta” - najpoznatija optička iluzija na svetu

Čarls Alan Gilbert (1873-1929) je bio poznati američki ilustrator, pionir animacije i majstor ratne kamuflaže, ali je svetsku slavu stekao sa jednom od svojih ranih ilustracija. Rad „Sve je sujeta”, kompoziciju dve teme, ogledalo sujete i zapamti da ćeš umreti (lat. momento mori) naslikao je sa svega 18 godina. Ilustraciju je kupio Life Magazine i odštampao je u skromnom tiražu. Preko noći je postala slavna, a potom preštampana još mnogo puta.

Inspiraciju za neobičnu sliku žene koja se ogleda u ogledalu na toaletnom stolu nekada poznatom kao „ogledalo sujete”, a koji kada se odmaknete izgleda kao ljudska lobanja, dobio je iz dela Biblije, Prve knjige Propovednikove 1:2 („Sujeta svih sujeta, rekao je Propovednik, sujeta sujete; sve je sujeta”). Sujeta, simbolično prikazana kao lik žene preokupirane svojom lepotom, prožeta je slikom koja simbolizuje smrtnost i ljudsku prolaznost. Prolaznost života, poručuje umetnik, obesmišljava sujetu.

Svoju uspešnu karijeru Čarls Alan Gilbert je nastavio kao ilustrator knjiga, i dao značajan doprinos razvoju animiranog filma radeći sa Džonom Brajem na Fantaziji silueta (1915/16), i kasnije samostalno na seriji interpretacija grčkih mitova. Najzanimljiviji je njegov angažman u Trgovačkoj floti, koja je sa ulaskom SAD-a u borbene aktivnosti Prvog svetskog rata (1917) delom postala ratna mornarica. Zajedno sa vrhunskim ilustratorima tog doba, angažovan je za kamuflažno oslikavanje brodova.

Industrije mode i zabave su prepoznale njegovu najčuveniju ilustraciju kao dobar i provokativan marketinški trik, pa joj između ostalih nisu odoleli ni modna kuća Dior i hevi-metal bend Def Leppard.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru