Novogodišnji Krcko Oraščić

14 Dec 2012
Autor Tea
153 pregleda

U susret novogodišnjim praznicima a sa željom da obraduju naše mališane, večeras je u Malom pozorištu “Duško Radović“ održana premijera predstave „Krcko Oraščić“ u režiji Milene Pavlović. Lepotu ne treba tražiti u spoljašnjosti koja jeste na ceni ali je često varljiva. Ona se nalazi duboko u svima nama, samo je treba pažljivo potražiti.

Novogodišnji Krcko Oraščić

„Krcko Oraščić i Kralj miševa“ E.T.A. Hofmana, premijerno je izveden 18. decembra 1892. godine u Marinski Teatru (Mariinskiy Teatr) u Sankt Peterburgu, kaobalet u dva čina, za koji su koreografiju originalno uradili Marius Petipa i Lev Ivanov, a muziku je napisao Petar Ilič Čajkovski. Od tada do danas se ova predstava u celom svetu izvodi tokom novogodišnjih praznika i Božića.

Večeras u izvođenju glumačkog ansambla Malog pozorišta “Duško Radović”, Krcko Oraščić je našim mališanima otvorio put ka prazničnoj čaroliji.

Vođeni čvrstom palicom rediteljke, Jelena Ilić i Marko Janketić (Marija i Filip) su nas na čudesan način odveli u zimsku bajku igrajući više likova i stvarajući predstavu u predstavi. Marija i Filip, provode novogodišnje veče zajedno, nestrpljivo iščekujući poklone koje su im roditelji spremili. Od svih poklona njenu pažnju najviše zaokuplja krckalica za orahe sa likom simpatičnog mladića. Lutkarska umetnost se najbolje otkriva kada se pođe od dečijeg doživljaja lutke i kada se pred nama otvori svet u kome ona nije samo beživotna igračka, već dobija prave ljudske osobine dobrog i lošeg, tužnog i veselog, lepog i ružnog. U tome im pomažu Jovo Maksić (Kum Drozdić), Bojan Lazarov i Jovana Cvetković (tata i mama).

Ovu poznatu priču je zanimljivo uobličila dramaturg Marija Karaklajić, bajkovit izgled scene i kostima kreirala je Stanislava Jamušakov a muzički ispratio Vlada Pejković.

Prva repriza je sutra, a zatim će se od 20. decembra "Krcko Oraščić" izvoditi u malo izmenjenom obliku, u nekoliko termina svakodnevno kao "Novogodišnji Krcko i Deda Mraz", podsećajući decu i odrasle na prave vrednosti koje često zaboravljamo, a to su: prijateljstvo, skromnost, razumevanje i iskrenost.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru