Stiropor– građevinski materijal budućnosti

25 Oct 2012
Autor nyxter
4205 pregleda
Stiropor– građevinski materijal budućnosti

Možda zvuči nerealno, no stiropor je zbog mnogobrojnih prednosti odličan kao građevinski materijal. Puno je lakši od klasičnih materijala što znatno ubrzava sam proces izgradnje, izolacija objekta znatno je bolja – kako toplinska, tako i zvučna. Takvi objekti su bar pet puta čvršći od klasični i četiri puta otporniji na vatru.

Sve više ljudi se odlučuje na odabir stiropora za gradnju, upravo zbog gore navedenih prednosti, i on polako istiskuje klasične građevinske materijale, a vrlo vjerojatno će ih u budućnosti potpuno zamijeniti.

Opće je poznato da je klasičan stiropor, koji se koristi za izolaciju, vrlo krhak i može se lomiti prstima. Kako je uopće koristi takav materijal za gradnju zidova? Naime, za ovu namjenu se koristi stiropor posebne strukture, koji je mnogo čvršći (jedan blok može izdržati težinu od 600 kg), no može se rezati pilom ovisno o potrebi.

Princip gradnje je vrlo jednostavan. Jedan blok se sastoji od dva komada stiropora spojenih željeznim šipkama koje će činiti armaturu kod kasnijeg betoniranja. Blokovi se slažu “na suho”, tj. jedan na drugi bez ikakvog vezivnog materijala između. Pošto su blokovi vrlo lagani gradnja se odvija vrlo brzo a i možete ju odraditi i sami. Dakle, već u startu je značajna ušteda na radnoj snazi. Kada postavimo zidove, slijedi betoniranje. Također, i krovni elementi su relativno lagani (do 35 kg). Stoga nema potrebe za iznajmljivanjem vrlo skupih kranova i dizalica, već je dovoljna pomoć od nekoliko radnika.

Zbog bogate željezne armature ovakvi su zidovi minimalno pet puta čvršći od klasičnih, a ovisno o potrebi mogu se dodatno ojačati. Ovakvi objekti su mnogo otporniji i na izloženost vatri. Iako obični stiropor vrlo brzo gori, stiropor ove namjene je, zbog posebne strukture, mnogo otporniji. Dok se objekti građeni klasičnim načinom mogu opirati direktnoj izloženosti vatri svega pola sata, ovakav objekt može izdržati više od dva sata.

Zbog dvostruke izolacije (stiropor sa obje strane zida) zvučna izolacija je dvostruko bolja nego kod klasičnih objekata. Toplinska izolacija je također mnogo bolja. Zbog ovakve konstrukcije zidova gubi se vrlo malo topline kod grijanja. Dakle, prostorija će se brže zagrijati i za to je potreban mnogo manji utrošak energije, što u konačnici znaci 50-75% manje troškove grijanja. Ovakvi zidovi su paropropusni. I s unutarnje strane se obrađuju gletanjem ljepilom, što omogućuje puno bolje ozračje u unutrašnjosti od konvencionalne obrade žbukom.

Ovakvim načinom gradnje može se uštedjeti i do trećina sredstava, a imati ćete kuću u kojoj ćete biti puno bolje zvučno izolirani od buke izvana a grijanje (ili hlađenje) će biti znatno ekonomičnije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Tagovi članka

Kategorije

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru