Simboli, jezik budućnosti?

08 Jan 2015
Autor Tea
719 pregleda

Predstavljanje emocija simbolima postalo je do te mere deo svakodnevne savremene elektronske komunikacije da je anketa za najkorišćeniju reč u 2014. dala zabrinjavajuće rezultate. Pobedu nije odnela reč, već simbol <3.

Simboli, jezik budućnosti?

Emotikoni koji predstavljaju prikaz facijalne ekspresije znakovima interpunkcije i slova, koji u pisanoj formi izražavaju raspoloženje, odavno su se izdvojili po dominaciji, a sada već ozbiljno prete da ugroze kulturu lepog izražavanja smanjujući vokabular reči koje se koriste u svakodnevnoj komunikaciji.

Na društvenim mrežama gotovo da ne postoji chat u kome se negde u ćošku ne nalazi ikonica koja korisniku nudi čitavu lepezu emotikona. Obzirom na brz tempo života kojim živimo, gotovo da i ne čudi podatak da je u godišnjoj anketi Global Language Monitora, emotikon u obliku srca (❤), pobedio kao “reč” koja se više od milijardu puta koristila širom sveta.

Analitičari tvrde da je ovaj emotikon ubedljivo na prvom mestu na Twiteru, Fejsbuku, YouTube, kao i u svakodnevnoj prepisci između prijatelja. Iako ohrabruje činjenica da je od svih simbola, baš srce bilo to koje se najviše koristilo u protekloj godini, ne možemo a da ne pokažemo zabrinutost zbog sve većeg siromaštva jezika ljudi koji knjige zamenjuju internetom, a ličnu komunikaciju ustupaju četovanju i virtuelnom kontaktu. Čini se da smo od pokušaja osmišljavanja pametnijeg načina izražavanja emocija, došli do tačke kada se pitamo, hoće li emotikoni postati jezik budućnosti?

Više o tome kako smo usvojili smajlije, možete pogledati ovde.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru