U oblaku dima, na drugi pogled

02 May 2013
Autor Mirjana
642 pregleda

Pre nekoliko meseci na svim javnim mestima u Belgiji je zabranjeno pušenje. To je još jedna zemlja u nizu koja se priključila trendu nulte tolerancije kada su u pitanju nikotinski zavisnici. Iako takve zakonske regulative više nisu retkost, i dalje izazivaju i revolt i odobravanje u zemljama gde zakon stupi na snagu.

U oblaku dima, na drugi pogled

Kao odgovor na agresivnu kampanju koja pušače svrstava u građane drugog reda, fotografkinja Frieke Janssens je napravila seriju fotografija na kojima nadrealno, melanholično i teatralno puše deca. Sa umetničkog aspekta, kritika ocenjuje da je poruka o izmešanim osećanjima koje izazivaju nesumnjiva škodljivost cigareta sa jedne, i njihova magična privlačnost sa druge strane savršeno prikazana.

Mnogi u ovim dekadentnim fotografijama vide i elemente reverzne psihologije. Bez trunke prekora, fotografije šalju poruku o budućnosti jedne mladosti u svetu koji toleriše pušenje kao prihvatljivo društveno ponašanje. Izraz odsutnosti izazvane prividom apsolutnog uživanja na dečijim licima je zastrašujući.

Sa aspekta društvene angažovanosti, ove fotografije šalju drugu poruku. Deca, uzrasta od četiri do devet godina, besramno uživaju u cigaretama i cigarama. Portretišući odrasle kao decu umetnica postavlja pitanje: Da li je zabrana pušenja ispravan način da se rešimo ove opasne navike, i treba li odrasle ljude tretirati kao decu koja ne mogu da shvate šta je za njih dobro, a šta loše? Frieke Janssens ne daje odgovor na to pitanje, ali ovi portreti nose poruku dovoljno snažnu da nas navede na razmišljanje.

Nijedno dete tokom snimanja nije došlo u kontakt sa duvanskim dimom. Cigarete koje vidite na fotografijama napravljene su od sira.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru