Šta biste vi poneli iz kuće u plamenu?

15 Nov 2015
1020 pregleda

Požar je jedna od nesrećnih životnih situacija u kojima nema mnogo vremena za razmišljanje. U pokušaju da spasemo što više ličnih stvari, neminovno upadamo u konflikt sistema vrednosti - izabrati između praktičnog, materijalno vrednog i onoga za šta smo emotivno vezani.

Šta biste vi poneli iz kuće u plamenu?

Tim koji stoji iza portala The Burning House je sproveo eksperiment među ljudima širom sveta, postavljajći im samo jedno pitanje - šta biste poneli iz kuće koja gori? Odgovori u reči i slici koji su dobijeni u ovom sociološkom istraživanju predstavljaju zanimljivu zbirku naših interesovanja, porekla i prioriteta. Danas ih mnogi vide kao studiju ličnosti izvedenu iz jednog jedinog pitanja.

Leonardo Mion (20), student novinarstva iz Brazila odlučio je da sačuva: omiljenu igračku iz detinjstva, MacBook Pro, poruke i pisma od roditelja i devojke, bakine naočare, ukulele gitaru, slike iz detinjstva, iPhone, novčanik i sat koji mu je dao očuh, dobijen 1980-tih kada je diplomirao.

Dadilja Van Daele Klaries (58) iz Belgije, sačuvala bi prvi pačvork prekrivač koji je napravila, kutiju sa porodičnim fotografijama, očevu posudu za brijanje i majčin sat, medvedića kojeg je dobila od brata kada je imala 10 godina, knjigu-spomenar sa venčanja svojih roditelja i omiljenu knjigu.

Softverski inženjer Lubos (31) iz Češke bi pokušao da spasi svoju diplomu, sat, švajcarski nož, ključeve, baterijsku lampu, pasoš, vozačku dozvolu, novčanik, burmu, Kindle, Moleskine beležnicu i olovku, iPhone, kameru i hard-disk na kojem čuva važne fotografije.

Belgijski fotograf Loïc Warin (31) poneo bi svog medvedića zvanog Gros Copain, kapu koju je isplela njegova majka, najdragocenije kamere, knjige Antitela i Mali princ, iPad i iPhone, bakin prsten, školjku, ključeve, beležnice i novčanik.

Emma (43), doktorand Linkoln univerziteta, pokušala bi da sačuva fotografiju Manuela Caprusa, mobilni telefon, novčanik i kartice, ključeve od kuće prijatelja, skulpturu koju je napravila njena pokojna majka, laptop i punjač, sat koji je napravio brat, dnevnik, lutku sa tajnom porukom od najboljeg prijatelja, čašu za vino koja je pripadala majci, povodac i hranu za psa.

Arhitekta i učitelj joge iz Portugala, Lígia Matos Ribeiro (33), sačuvao bi ključeve od auta, iPhone i laptop, omiljene LP ploče i filmove, kofer, kameru, pasoš, dedin foto-aparat i sat, srebrne narukvice, igračku - talisman, crni pojas i beli mač.

Učitelj Jimmy Baum (27) iz Kalifornije poneo bi Kur’an, iPad, Timex sat, knjigu Tvrđava muslimana, olovke, novčanik od zmijske kože iz Sijera Leonea, naočari, molitvenu ogrlicu, kapu koju je napravio prijatelj i eksterni HD od 2tb.

Belgijanka Nelly Schregardus (71), odlučila bi se za staru kutiju za čaj, nož, naočare, porodičnu fotografiju, ključeve od kuće, ključeve od auta i foto-aparat.

Veb-dizajner Nagy Zsolt (27) iz Budimpešte napustio bi kuću noseći svoj bicikl Felt Breed SSCX, sliku koju je naslikala njegova devojka, Kindle, kameru Canon AV-1 i ključeve od vikendice.

Grafički dizajner Lais Reis (51) iz Brazila poneo bi samo svoj osnovni pribor za rad, jer za njega „crtanje rešava sve”.

Umetnica Allison Proulx (48) iz Teksasa bi pokušala da sačuva samo omiljene porodične fotografije, ukrasne magnete sa putovanja i fotografiju kuće u kojoj je odrasla, a koju joj je poslao otac u svojim poslednjim danima života.

Australijski student Jordan Brown (21) poneo bi svoj prvi Gameboy, praćku koju mu je napravio deda, očevu drvenu olovku, Rayban naočare, iPod i laptop, pasoš, American Crew kremu, Tag Heuer sat, privezak koji je dobio od devojke i dve knjige uspomena, ličnu i onu koju je napravio sa svojom devojkom.

Industrijski dizajner iz Mejna, Coleman Horn (39) poneo bi svoj William Henry džepni nož, rokovnik, flašu Ardbeg viskija, pištolj Glock 19, telefone, bekap drajv, Dunhill upaljač, kutiju sa cigarama, nekoliko igračaka iz detinjstva, par Panerai satova, penkalo, pasoš, stare fotografije u kožnoj torbici i privezak sa lančića svog psa koji više nije sa njim.

Nereo Trabacchi (40), stručnjak za finansije iz Italije, sačuvao bi knjigu Tajne Džoa Goulda, cigare iz Toskane, autogram Merilin Monro, sveske poezije, MacBook Air, kameru Leica M8 i iPad mini.

Srpski web developer Nikola Stojiljković (27) sa sobom bi poneo kameru FED 5B, kesicu Fisherman’s Friend bombona, eksterni HD, fotografiju tima Partizana iz 1966. godine, sat, suvenir sa Stavrosa, srećni Zippo upaljač, novčanik i telefon.

Mladi Sakshita Patwa (15) iz Indije bi poneo samo jednu stvar - svoju „kasicu prasicu” i novac koji je u njoj.

Jakob Hänsel-Harrison (27) iz Australije kao svoje najveće dragocenosti je naveo bisht, komad odeće iz Saudijske Arabije koji je dobio od prijatelja, molitveni ćilim iz Sirije, prababinu kutijicu za nakit, fotografije predaka, bakin prsten, igračku Kookaburra koju je dobio od pokojnog prijatelja, tallis - jevrejski molitveni šal, Oxford rečnik, jevrejsku bibliju Tanah i omiljenu knjigu.

Švajcarac Vincent Patureau (24) je odabrao svoj bicikl i kacigu, omiljene patike, „leviske” i košulju, ključeve od auta, sliku svoje devojke, očevu kameru Canon AE-1 i ranac Mission Workshop.

Pragmatizam u jednoj slici - Lori Maclean (56), grafički dizajner iz Teksasa, sve svoje dragocenosti čuva u mobilnom sefu. Tu se uglavnom nalaze važna lična dokumenta koja bi ponela sa sobom.

Holanđanin Tiago Rosado (35) bi poneo svoje stare patike za trčanje, MacBook Air notebook, slušalice, beležnicu, ključ za svoj bicikl, novčanik, kameru Olympus OMD, pasoš i flašu hladnog Corsendonk piva.

Fotograf Layton Reid (34) iz Kanade misli da se ne bi setio da iz požara izbavi bilo šta sem Finna, svog sina.

Mlada španska dizajnerka Carlota Sierra Sánchez (19) bi sačuvala svoju Nikon 3000 kameru, stari Chanell ranac, portret svoje majke, duvan brenda Cutter Choice, burbon Four Roses, staru ploču MC5, omiljene cipele, biografiju Endija Vorhola, mašinu za šivenje marke Pfaff, njen prvi Vogue magazin, knjigu Varanje na metronomu i šminku.

Izbor ovih ljudi umnogome svedoči o vrednostima jednog doba. Sve materijalno je lako nadoknadivo, ono što nema cenu su lične uspomene, profesionalne alatke i sitnice koje nemaju vrednost nikom sem onome ko ih poseduje.

izvor: The Burning House

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 18 Nov 2015

Ako bi me veliki požar npr. zatekao u krevetu dok spavam, prvo bih otvorio sve kaveze da iz njih izleti oko 140 papagaja i 550 japanskih prepelica a onda bih zgrabio moju Unu, ženku patuljastog šnaucera, pa kud koji mili moji...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru