Srećom, Zemlja se ipak okreće!

22 Jun 2014
Autor Tea
344 pregleda

Iako ne osećamo njenu brzinu, rotirajući od zapada prema istoku Zemlja se oko svoje ose okrene za 23h 56 minunuta i 4 sekunde, brzinom od 1.670 kilometara na sat. Kada bi se zaustavila, to bismo itekako osetili.

Srećom, Zemlja se ipak okreće!

Naučnik Majkl Stivens iz Londona je na Youtube objavio video u kome je predstavio šta bi se dogodilo kada bi se naša planeta zaustavila.

Po njegovom proračunu, atmosfera bi jedno vreme originalnom brzinom nastavila da se okreće blizu ekvatora, što bi dovelo do toga da bi pri brzini od 1500 kilometara na sat, poletelo sve što nije jako pričvršćeno za neki oslonac.

Ovu „supersoničnu centrifugu“ bi preživeli samo oni koji bi bili čvrsto vezani, nakon čega ne bi smeli da se pomaknu zbog razornih vetrova koji bi pokosili sve pred sobom. Magnetno polje Zemlje bi nestalo, zbog čega bismo bili izloženi smrtonosnom količinom zračenja. Na kraju, kada se sve smiri, novi život bi se odvijao na mestu gde šest meseci vlada večiti dan, a potom bi u drugom delu godine zavladao potpuni mrak.

Scenario zaustavljanja Zemlje zaista deluje apokaliptično, ali srećom, naučnici NASA kažu da je verovatnoća da se ovako nešto zaista i dogodi takoreći nemoguća u narednih nekoliko milijardi godina.

Dakle, sreća je što se okreće.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru