Slavski podsetnik - Sv. Ilija Gromovnik

02 Aug 2014
4015 pregleda

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 2. avgusta po gregorijanskom, odnosno 20. jula po julijanskom kalendaru slave Svetog Iliju (Ilindan).

Slavski podsetnik - Sv. Ilija Gromovnik

U narodu poznat i kao Gromovnik, po Svetom pismu je živ uznet na nebo vatrenim kočijama koje su vukli ognjeni konji. U Judeji su ga smatrali najmoćnijim starozavetnim prorokom. U to vreme, jedna prestonica jevrejskog carstva je bila u Jerusalimu a druga u Samariji, gde se Sveti prorok Ilija sukobio sa izraelskim carem Ahavom koji je odvraćao narod od vere. Da bi dokazao silu i vlast Božiju prizvao je trogodišnju sušu. Potom je doneo kišu, čudotvorno umnožio brašno i ulje u kući udovice u Sarepti i oživeo joj sina. Kako nije postradao na zemlji, nego živ otišao na nebo, u narodu postoji veliko strahopoštovanje prema njemu i verovanje da je Sv. Ilija Gromovnik živi svetac.

Bio je rodom iz Aronoba iz grada Tesvita. Po biblijskom učenju, bio je bogovidac, čudotvorac i veliki propovednik vere. Po narodnom predanju, kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah je video anđele koji su ga povijali ognjem i hranili plamenom, što je ostalo znamenje njegovog karaktera. Ono što je za Slovene bio Perun, to je za Srbe Sveti Ilija, a kako su Srbi iz mnogobožačke slovenske religije prešli u hrišćanstvo, jasan je veliki značaj ovog svetitelja.

Zanimljivosti, narodni običaji i verovanja vezana za Ilindan

  • U srpskoj narodnoj poeziji, Sveti Ilija se često pominje kao onaj koji rešava sporove i kažnjava krivce. On je domaćin groma, munja i kiše i smatra se da je dobro ako se na Ilindan nekim od svojih obeležja oglasi.
  • U ruskim selima postoji verovanje da kiša pada kada Sveti Ilija razvozi vodu za svece, pa nešto iz kola prospe po oblacima.
  • Po bugarskom narodnom predanju, Ilija navodi duše umrlih Cigana da prave grad i njime potuku njive grešnika na zemlji.
  • Ukazom od 1924. godine, dan Sv. Ilije je postao slava vazduhoplovaca Kraljevine Jugoslavije. Slava je nakon pada komunizma obnovljena 1992. godine.
  • Narodna izreka „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“ opisuje vremenske uslove koji slute kraj leta. Po predanju, na dan Sv. Ilije pre podne je leto, a popodne jesen. Nakon ovog dana, više se ne kupa u rekama.
  • Tri dana pre i tri dana nakon Sv. Ilije u narodu se zovu kresovi. Tih dana se nekada nisu prale košulje da se ne bi pokidale. Uopšte, iskazivalo se veliko poštovanje prema vodi; verovalo se da je tih dana ni orlovi ne piju.
  • Srbi su, prelazeći u hrišćanstvo, mnoge osobine starog boga Peruna preneli na svetog Iliju, koji, kao gromovnik Perun, upravlja munjama i gromovima. Veruje se da bi sveti Ilija sve popalio i uništio kada bi znao da je njegov dan, ali mu sestra, Ognjena Marija, ne dopušta da to dozna.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru