Slavski podsetnik - Aranđelovdan

21 Nov 2013
1613 pregleda

Danas, 21. novembra po novom i 8. novembra po starom kalendaru, SPC i njeni vernici sa velikim poštovanjem proslavljaju praznik, a mnogi Srbi svoju krsnu slavu. Ovo je po brojnosti onih koji slave treća najčešća slava, odmah posle Nikoljdana i Đurđevdana.

Slavski podsetnik - Aranđelovdan

Angeli su u nebeskoj jerarhiji od svih činova niži i ljudima najbliži. Oni javljaju ljudima manje tajne i namere Božije, i poučavaju ljude da vrlinski i pravedno žive po Bogu. Čuvaju one koji u njih veruju: vrlinaste pridržavaju da ne padnu, pale podižu i nikada ih ne napuštaju, makar i sagrešili. Arhangelima se nazivaju veliki blagovesnici, koji blagoveste veliko i preslavno. Njihovo se služenje, kao što kaže veliki Dionisije Areopagit, sastoji u otkrivanju proroštva, prosvećenju, poznavanju i razumevanju volje Božije koje dobijaju od viših činova, saopštavaju nižim činovima, a preko njih ljudima. Sveti pak Grigorije Dvojeslov kaže da Arhangeli ukrepljuju u ljudima svetu veru, prosvećujući im um svetlošću poznanja svetogEvanđelja i otkrivaju im tajne blagočestive vere. Čelnik i vojvoda svih devet angelskih činova je Arhangel Mihail koji se praznuje u novembru koji pada devet meseci nakon meseca marta. Smatra se da se u martu dogodilo stvorenje sveta. Deveti mesec posle marta uzet je zbog devet činova angelskih, koji su najpre stvoreni.

Po crkvenom predanju, angeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog". Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni, prvi, a "angelos" znači vesnik, anđeo. Verovanje kaže da taj anđeo po potrebi silazi među ljude, na zemlju - kao putnik ili prosjak. Arhanđel Mihailo je, prema verovanju, "živi svetac".

Narodna verovanja

U narodu postoji mnogo verovanja o ovom anđelu. On obilazi sve bolesnike. Ako stane kod nogu, nije dobro; ako stane kod glave, dobro je – bolesnik će prezdraviti. Po narodnom verovanju, koje je zabeleženo i u narodnoj poeziji, kad su sveci delili uloge Arhanđel Mihailo je dobio jesenje i hladno vreme, vreme zime i zimske teškoće. Govori se da u ovo vreme Arhanđel luta svetom obučen u prosjaka.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru