Slavski podsetnik - Ognjena Marija

30 Jul 2015
4345 pregleda

Danas, 30. jula po gregorijanskom kalendaru (17. jula po julijanskom), pravoslavni vernici slave Svetu velikomučenicu Marinu, hrišćansku svetiteljku u narodu poznatu kao Ognjena Marija. Nakon današnjeg, slede još dva praznika posvećena ženskim svecima - Blaga Marija (4. avgusta) i Trnova Petka (8. avgusta).

Slavski podsetnik - Ognjena Marija

Bila je rodom iz Antiohije, iz neznabožačke kuće. Rano je ostala bez majke, a otac Jelisej je se u 12. godini odrekao saznavši da se priklonila hrišćanskoj veri. Njene muke počinju kada na putu iz Antiohije sreće carskog namesnika Olimvrija, koji je pošao da progoni hrišćane. On zahteva od Marine da se uda za njega, a nakon njenog odbijanja tera je da se pokloni idolima i odrekne Hrista. Ona odbija uz reči:

„Neću se pokloniti ni prineti žrtve bezdihanim i mrtvim idolima, koji niti sami sebe poznaju, niti pak znaju, da li ih mi čestvujemo ili beščestvujemo; ne dam njima one časti koja pripada samo Tvorcu mojemu.”

Olimvrije je izmučenu baca u tamnicu, gde nakon dugih molitvi i iskušenja Marija biva isceljena silom Božijom i pošteđena svih bolova od mučenja vodom i ognjem koja su usledila. Na kraju je pogubljena mačem, u njenoj 16. godini, oko 260. godine za vreme vladavine cara Dioklecijana. Do dolaska krstaša, njen grob je bio u Carigradu. Danas se deo njenih mošti nalazi u Albaniji, u manastiru na planini Langa iznad Ohridskog jezera, a desna ruka u manastiru Vatoped na Sv. Gori u Grčkoj.

U tradiciji pravoslavnih hrišćana Ognjena Marija važi „ognjevitog” sveca koji uživa veliko strahopoštovanje, naročito kod žena. Pored porodica koje ovu sveticu slave kao krsnu slavu, od teškog rada se danas uzdržavaju i svi pravoslavni vernici, iz poštovanja prema njenoj veri i stradanju, ali iz zbog narodnog verovanja da su poslovi započeti na ovaj dan nesrećni i grešni. Narod Ognjenu Mariju smatra sestrom Ilije Gromovnika i Svetog Pantelije. Na ikonama je obično predstavljena skromno odevena, sa krstom i mirtinom grančicom u ruci.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru