Slavski podsetnik - Đurđic

16 Nov 2013
1158 pregleda

Danas, 16. novembra po novom i 3. novembra po starom kalendaru, SPC i njeni vernici proslavljaju Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic. U mnogim domovima izabran je kao krsna slava. U bogoslužbenom kalendaru samo je Đurđevdan obeležen crvenim slovom, dok Đurđic ne spada u zapovedne praznike iako je od velikog značaja za pravoslavnu crkvu.

Slavski podsetnik - Đurđic

Ovoga dana praznuje se prenos moštiju svetog Đorđa iz Nikomidije u Lidu palestinsku. Sveti Đorđe je stradao za vreme cara Dioklecijana, a pre smrti je zamolio jednog slugu da mu telo prenese u Palestinu odakle mu je bila i majka i gde je imao veliko bogatstvo koje je, po njegovoj želji, razdeljeno sirotinji. Sluga je učinio sve kako mu je bilo naređeno i tu ga sahranio. U vreme cara Konstantina, pobožni hrišćani sazidali su hram svetog Đorđa u Lidi palestinskoj i prilikom osvećenja toga hrama preneli su i sahranili u njemu čudotvorne mošti ovog svetitelja i velikomučenika Hristovog.

Crkva Svetog Georgija pominje kao borca za hrišćanstvo i velikomučenika. Sveti Georgije, koji je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pogubljen je 303. godine. Propovedao je novozavetnu veru i, po predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula pre izvršenja carske naredbe.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama, Sveti Đorđe je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim, mačem ubija aždaju koja je simbol paganske vere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja kao pešak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci. U pravoslavnim manastirima, Sveti Georgije je prvi u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.

Veoma poštovan u srpskom narodu, sveti Georgije slavi se dva puta godišnje – kao praznik prenosa moštiju svetitelja, Đurđic, i 6. maja kada se obeležava dan njegove smrti, Đurđevdan.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Saša Radojčić, 21 Feb 2015

Poštovanje!Imam jednu nedoumicu.Naša kućna slava je Đurđic i pre nekog vremena sam se osamostalio sa suprugom i decem i kao poklon za useljenje smo dobili osveštanu ikonu u drvorezu Svetog Giorgija kako ubija aždahu.Svi srećni odmah smo je postavili na mestu u kući određeno za ikonu.Međutim ,malo sam istraživao i čitao i našao sam da je to ikona za Đurđevdan a da za Đurđic ide ikona Svetok Giorgija kao vojnika kako stoji i drži koplje.Pitam se da li smo učinili grešku i ako jesmo da li trebamo da zamenimo ikonu? Pozdrav i unapred hvala na odgovoru.

Odgovori
 
Aleksandra Glavinić, 22 Feb 2015

Pošto je reč o istom svetitelju, mislim da niste pogrešili. Ali da bi imali unutrašnji mir, najbolje bi bilo da ovo pitanje postavite nadležnom svešteniku vaše parohije.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru