Slavski podsetnik - Ivanjdan

07 Jul 2014
4892 pregleda

Ivanjdan (Ivandan), hrišćanski praznik kojim se obeležava rođenja sv. Jovana Krstitelja vernici pravoslavne veroispovesti slave danas, 7. jula po gregorijanskom ili 24. juna po julijanskom kalendaru.

Slavski podsetnik - Ivanjdan

Velikom svecu, Jovanu Krstitelju, posvećeno je čak devet praznka u pravoslavnom kalendaru. Njegovo rođenje je opisano u jevanđelju po Luki. Rođen je u porodici jevrejskog sveštenika Zaharija i Jelisavete koja je bila rođaka Bogorodice. Starcu Zahariju se u hramu javio Sveti arhangel Gavrilo i nagovestio mu da će Jelisaveta roditi sina koji će se zvati Jovan. Od neverice, starac je zanemeo, ali je progovorio onog časa kada se dete rodilo.

Sveti Jovan je rano ostao siroče i odrastao je sam, u pustinji, hraneći se onim što mu je u prirodi bilo dostupno. U hrišćanskom svetu predstavlja simbol hrabrosti i pravičnosti. Bio je stariji od Isusa nekoliko meseci, najavio je njegov dolazak i pozvao narod na pokajanje, a kasnije ga je i krstio na reci Jordan.

Narodni običaji i verovanja vezana za Ivanjdan

  • Na današnji dan pletu se venčići od ivanjskog cveća sa kojima se ukrašavaju dvorišta i spoljni zidovi kuća. Venčići se smatraju blagoslovom i ne skidaju se do narednog Ivanjdana, a njima se slavi veliki svetac, sredina leta i najviša tačka razvoja prirode koja je u životu sv. Jovana imala veliki značaj.
  • Ivanjdan je i krsna slava koja pada vreme Petrovskog posta, pa je ivandanjska slavska trpeza uvek posna.
  • U krajevima gde je zastupljeno branje lekovitog bilja, ovaj praznik zovu i praznik Svetog Jovana Biljobera, jer se smatra da danas valja početi sa prikupljanjem trava iz prirode.
  • U narodu je rasprostranjena legenda da Sunce ima veliko poštovanje prema ovom svecu, da ujutru po izlasku zaigra, a tri puta tokom dana zastane.
  • Tri dana pre i tri dana posle Ivanjdana vinogradari ne ulaze u svoje vinograde. Smatra se da u tom periodu loza najbolje napreduje pa je ne treba dirati, a da je čuva Sveti Jovan Krstitelj.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru