Sladoled za lečenje mamurluka

22 May 2016
772 pregleda

Nazvan Gyeondyo-bar, u prevodu „drži se”, već imenom nudi podršku i utehu nakon burnih maliganskih avantura. U prodaju ga je nedavno pustio južnokorejski lanac supermarketa, računajući da će statistika od 12,3 litara popijenog alkohola po glavi stanovnika godišnje u toj državi po inerciji odraditi dobar deo marketinga.

Sladoled za lečenje mamurluka

Po podacima kojima raspolaže Svetska zdravstvena organizacija, stanovnici Južne Koreje su najveći konzumenti alkohola u regionu Azije i Pacifika. Industrija suplemenata za trežnjenje, od pilula i napitaka (poput pića Hut-gae Condition koje su u svom spotu Mamurluk promovisali poznati reperi Psy i Snoop Dogg) do kozmetičkih preparata koji treba da prikriju tragove opijanja, godišnje zaradi preko 125 miliona dolara. U ovaj saldo ne ulazi „supa protiv mamurluka”, gvozdena osovina svih južnokorejskih restorana.

Gyeondyo-bar, sladoled sa ukusom grejpa, sadrži komponentu koja provereno pomaže u lečenju mamurluka. Ekstrakt japanskog drveta grožđa (Hovenia dulcis) se u tradicionalnoj kineskoj medicini preko pet vekova koristi u te svrhe. Njegova aktivna komponenta, dihidromicetin (DHM), je dokazano jak blokator intoksikacije. Inovativni južnokorejski proizvođači sladoleda su se dosetili da hoveniju u koncentraciji od 0,7% dodaju u sladoled i tako olakšaju muke mamurnih sunarodnika.

Zanimljivo je da efekat DHM-a još uvek nije klinički testiran na ljudima, ali je kod laboratorijskih životinja uspešno sprečio uticaj alkohola na mozak, bez obzira na njegovu visoku koncentraciju u krvi. Pretpostavlja se da bi u bliskoj budućnosti, naravno u većim koncentracijama i pod kontrolisanom upotrebom, mogao postati osnova leka za lečenje alkoholizma. Do tada, za mamurna jutra ostaje ledena uteha u sladoledu Gyeondyo-bar.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru