Serija „Na putu za Montevideo” tajno pripremana godinu i po dana

28 Dec 2012
Autor Tea
2636 pregleda

Istinita priča o istorijskom uspehu prve formirane fudbalske reprezentacije Kraljevine Jugoslavije na prvom zvaničnom Svetskom prvenstvu održanom 1930. u Montevideu, bila je inspiracija za nastanak filmske sage koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Serija „Na putu za Montevideo” tajno pripremana godinu i po dana

Priča o prijateljstvu, ljubavi i odrastanju, ali i o „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu“, fudbalu, bila je tema našeg najgledanijeg filma 2011. Montevideo, Bog te video, koji govori o mladoj reprezentaciji male zemlje sa Balkana kojoj su svi davali minimalu šansu za uspeh, ali koja je uprkos tome predvođena entuzijazmom i vizijom zajedništva, uspela da postigne plasman za svetsko prvenstvo.

Ovaj film predstavljao je samo uvod u niz filmskih ostvarenje reditelja Dragana Bjelogrlića koji su potom usledili. Shvativši da prvim delom nije ispričao celu priču, uskoro je nastala serija Na putu za Montevideo u kojoj su prikazane dogodovštine tokom samog putovanja srpskog tima koji je prevazišao mnoge prepreke da bi otputovao u Urugvaj na prvo svetsko prvenstvo u fudbalu, a potom i drugi deo filma koji se bavi dešavanjima na samom prvenstvu Montevideo, vidimo se.

Prema rečima reditelja filma i serije, Dragana Bjelogrlića, lako je moglo da se dogodi da ne bude nastavka, jer on po pravilu uvek bude lošiji, pa je ekipi koja je radila na filmu dugo vremena trebalo da osmisli nešto što će oslikati istoriju, a samo po sebi predstavljati u najmanju ruku jednako dobro umetničko delo.

Mada je pred emitovanje drugog dela imao daleko veću tremu, film Montevideo, vidomo se predstavlja ne samo priču u kojoj publika u jednom trenutku plače, dok se već u sledećem kadru grohotom smeje zdravom humoru, već i u onu koja je filigranski protkana ironijom života i ljubavi posatala 2014. naš kandidat za Oskara.

Iako su mladoj reprezentaciji male zemlje sa Balkana svi davali minimalu šansu za uspeh, predvođeni entuzijazmom i vizijom zajedništva, Tirke, Moša, Balerina, Milutinac i ostali momci iz tima, su osvojivši treće mesto, uveli srpski fudbal na velika vrata svetske sportske scene.

Dok su se svi čudili zbog čega snimanje drugog dela filma traje godinu i po dana, reditelj Dragan Bjelogrlić i producent filma "Intermedia Network" su uspeli da sakriju tajnu, da je u tom periodu snimljena i serija koja predstavlja svojevrstan most između prva dva dela. "Na ideju smo došli kada smo počeli da radimo scenario za drugi film. Shvatio sam da nema prostora da se ispriča o putovanju. Onako kako sam zamislio temu drugog dela i čime će on da se bavi kada reprezentacija stigne u Montevideo na svetsko prvenstvo, tu jednostavno nije bilo mesta za put", rekao je reditelj.

Priča o tome kako su naši reprezentativci putovali vozom i brodom do Montevidea je svoje mesto našla u seriji čiju prvu epizodu „Na putu za Montevideo“ je naša publika mogla premijerno da vidi 31. decembra 2012. u 20h na RTS –u, a od 13. januara naredne godine svake nedelje u 20h i ostalih 8 epizoda. Scene uzbudljivog putovanja do Urugvaja, odnose se na onaj deo priče ove fudbalske sage koja je smeštena u vreme između dva filma. Dakle, prva epizoda počinje od momenta gde se zavrišio prvi deo filma i vodi nas vremenski i stilski do mementa u kome počinje drugi deo ovog popularnog filma. Serija zapravo predstavlja svojevrsnu stilsku tranziciju u kojoj prve epizode liče na prvi deo, a onda nas polako žanrovski uvodi u drugi deo filma koji se stilski dosta razlikuje, ali koji snagom istinite priče koja protkana izvornim humorom i emotivnim trenutcima budi osećanja čak i kod onog malobrojnog dela publike koje fudbal uopšte ne zanima.

Miloš Biković, Aleksandar Radojčić, Petar Strugar i Viktor Savić, čuveni momci najbolje fudbalske sage kod nas, proveli su tri i po godine zajdeno radeći na ovom projektu u pravom „sportskom duhu“. Iako se pre toga gotovo nisu poznavali, snimanje je proteklo u jednom kvalitetnom i zdravom odnosu koji su između sebe izgradili baš kao i naši momci iz davne 1930. godine čije likove tumače.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru