ABBA groznica ponovo trese Švedsku

13 May 2013
Autor Tea
336 pregleda

Grupa koja je 70-ih i 80-ih godina prodala više od 400 miliona albuma širom sveta, od sada je ponovo zajedno na sceni. Po uzoru na muzej Bitlsa u Liverpulu, u Stokholmu je otvoren muzej posvećen legendarnoj švedskoj grupi "ABBA" za koji se veruje da će samo u 2013. primiti oko 250.000 posetilaca.

ABBA groznica ponovo trese Švedsku

Na ostrvu Gruna Lund, u samom centru švedske prestonice, otvoren je muzej "ABBA", grupe koja je nakon pobede na Evroviziji 1974. sa pesmom Vaterlo dospela na sam vrh svetske popularnosti. Pop sastav koji je dobio naziv po početnim slovima imena članova, činila su dva bračna para: Agneta i Bjorn i Beni i Ani-Frid. Do 1983. kada su kolektivno odlučili da se grupa rasformira, postali su prvi sa evropskog tla koji su bili uvršćeni i dugo trajali na britanskim, američkim i australijskim top-listama a broj prodatih albuma ih je posle Elvisa i Bitlsa zauvek stavio na tron najuspešnijih na svetu.

Svečanom otvaranju su prisustvovali svi članovi grupe osim Agnete, koja je zbog turneje u Velikoj Britaniji bila opravdano sprečena da dođe. Da muzej ima punu podršku članova ukazuju i dva eksponata: 1. klavir koji „svira sam“ a koji je zapravo povezan sa muzičkim studijom Benija Andersona i koji će u muzeju proizvoditi zvuk kad god muzičar svira u studiju i 2. crveni telefon čiji broj imaju samo članovi grupe koji su obećali da će povremeno na taj način razgovarati sa posetiocima muzeja.

Muzej se sastoji od 5 spratova u okviru kojih fanovi mogu da prošetaju kroz celu karijeru svojih idola. Pored izloženih instrumenata, kostima albuma i rekvizite koju su koristili, muzej posetiocima nudi i mogućnost da zajedno sa hologramima članova pevaju i vezbaju pokrete, da se prijave na audiciju za petog člana grupe ili da sede u helikopteru koji se nalazi na omotu albuma „Arrival“.

Svima onima koji nisu prežalili raspad grupe koju su obožavali, muzej je ispunio želju - ABBA ponovo zajedno ali ovoga puta ostaju zauvek komplentni na sceni.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru