Šarena groblja Gvatemale

06 Mar 2015
163 pregleda

U kulturi Republike Gvatemala zagrobni život ima veliki značaj, što postaje očigledno kad pogledate groblja u ovoj južnoameričkoj zemlji. Crna i siva, tradicionalne evropske boje žalosti, ovde ne postoje.

Šarena groblja Gvatemale

Nadgrobni spomenici su ofarbani živopisnim bojama, a oslikavaju ih rodbina i prijatelji preminulog, obično u njegovoj omiljenoj boji. Na taj način mu odaju poštovanje i pokazuju da nisu zaboravili ono što je za života voleo.

Neka od ovih grobalja, naročito ona u oblastima Solóla, Chichicastenango i Xela, danas su poznate turističke destinacije. Na Sve svete, svetkovinu Rimokatoličke crkve koja pada 1. novembra svake godine, ova groblja postaju stecišta lokalnog stanovništva, obučenog u živopisne boje. Oni ceo dan posvećuju svojim preminulima, sređujući njihove večne kuće koje na taj dan bogato kite šarenim cvećem.

Poseban ritual na Sve svete, ili Dan mrtvih, predstavlja puštanje zmajeva živopisnih boja na kojima su ispisane emotivne poruke. Tradicionalno, stanovnici Gvatemale na ovaj način komuniciraju sa dragim ljudima na onom svetu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru