S GPS cipelama siguran povratak kući

25 Sep 2012
Autor V.B.
143 pregleda

Da li se sijećate prvih GPS uređaja za navigaciju u vožnji, kakav su bum svojevremeno bili na tržištu? Malo tko ih je mogao sebi priuštiti, zbog cijene naravno. No, danas su postali gotovo sastavni dio opreme u automobilima. GPS tehnologija se vremenom počela primjenjivati i u drugim područjima. Najnovije vijesti vezane su za proizvodnju cipela koje je kreirao britanski dizajner Dominic Wilcox, te ih nazvao "No Place Like Home GPS Shoes”.

S GPS cipelama siguran povratak kući

Programirane su tako da vas odvedu natrag kući "bez obzira gdje se nalazite u svijetu". U lijevoj cipeli nalazi se magnet a u desnoj senzor koji detektira magnet kad se dovoljno približi te aktivira mikrokontroler koji pokreće GPS. Cipele vas vode kući pomoću LED dioda ugrađenih u prednji dio: lijeva pokazuje prsten svjetala koja pokazuje nosiocu smjer u kojem se treba kretati, a desna cipela ima traku dioda koje pokazuju koliko još puta ima za prehodati. Korisnici moraju željenu destinaciju učitati u ove cipele putem kartografskog softvera i USB kabela, a zatim aktivirati GPS.

Wilcox kaže da je bio inspiriran Čarobnjakom iz Oza: “Izabrao sam mini LED svjetla, jer je potrebno da indikatori budu vidljivi čak i na direktnom suncu. Tu su druge alternative poput digitalnih zaslona, ali s obzirom na udaljenost od očiju LED diode činile su se kao najbolja opcija.“

Prve navigacijske cipele plasirane su na američkom tržištu, a namijenjene su u prvom redu oboljelima od alzheimera. Imaju funkciju lakšeg pronalaženja bolesnika u slučaju da se izgube, kako bi se izbjegle višednevne potrage za njima. Uređaj omogućuje da se pomoću računala iz udaljenosti prati kretanje osobe koja boluje od Alzheimera i da se ograniči područje unutar kojega se osoba može kretati. Ako bolesnik prijeđe tu granicu oglašava se uzbuna. Inovativnost nije u samom načinu geolociranja – već i u kamuflaži jer se izvana ni po čemu ne razlikuju od drugih cipela pošto je GPS sakriven i ugrađen u petu. Cijena jednog para cipela s GPS-om u prodaji američkog Aetrexa je oko 300 $, a kupci će moći podesiti i sistem za praćenje onih koji ih nose, odnosno zadati radijus kretanja bolesnika.

Svakako, vrlo koristan izum i za one koji vole popiti "čašicu viška" pa zalutaju na putu kući.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru