ASIMO- zvezda sajma robotike u Beogradu

25 Sep 2012
Autor Mirjana
177 pregleda

Na ovogodišnjem sajmu robotike najveće interesovanje je izazvala poseta jednog od najfunkcionalnijih robota današnjice, „Hondinog“ Asima. Kažemo poseta, jer se ovo čudo tehnike nikako ne može smatrati za još jednu prevaziđenu limenu kutiju u svetu robotike.

Asimo govori, trči brzinom od 6km/h, šutira loptu, izvršava različite zadatke i donosi inteligentne odluke. Zanimljivo je da je ovo čudo tehnike

ASIMO- zvezda sajma robotike u Beogradu

„svetsko a naše“. Pre četrdeset godina, jedan od pionira robotike kod nas, Miomir Vukobratović, rešio je problem stabilnosti robota pri kretanju svojom čuvenom teorijom tačke nula momenta. Upravo zahvaljujući ovom rešenju beogradske škole robotike, koje je zasnovano na uporednoj studiji čovečijeg i robotizovanog stopala i kreiranjem povratne sprege koja robota drži u ravnoteži, prvi Asimo je napravljen u „Hondi“ pre skoro petnaest godina.

Smatra se da će daljim razvojem njegove performanse biti unapređene do te mere da će postati nezamenljiva pomoć ljudima sa invaliditetom i podrška u svakodnevnim poslovima u domaćinstvu i industriji. Maleni Asimo visok je 130cm i težak 48kg i smatra se da je ovaj napredni humanoid prvi korak u masovnoj robotizaciji.

Svi koji žele da se uvere u sposobnosti ovog čuda tehnike, mogu ga videti u Zadužbini Ilije Kolarca, danas i sutra u okviru naučnopopularne manifestacije „Dani budućnosti: Robotika" koja traje sve do 15.oktobra. Iako Asimo kao zvezda sajma gostuje svega tri dana, domaća publika može da vidi još dvadeset drugih robota koji će vežbati, izvoditi razne gimnastičke elemente i družiti se sa posetiocima u Galeriji Robne kuće Beograd (Knez Mihailova 5).

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru