Rudolf Cistler, simbol zaboravljenog morala u pravosuđu

30 Jan 2015
Autor Tea
1153 pregleda

Nakon bioskopske premijere filma „Branio sam Mladu Bosnu” Srđana Koljevića održanoj u oktobru prošle godine, priča o hrabrosti i časti mladog advokata Rudolfa Cistlera u najvažnijem sudskom procesu 20. veka stiže i pred TV gledaoce.

Rudolf Cistler, simbol zaboravljenog morala u pravosuđu

Tog 28. juna 1914. Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, sanjajući o slobodi su izvršili atentat na prestolonaslednika Austougarske monarhije pod čijom je okupacijom bila njihova zemlja. Kako su verujući u svoje ideale odlučili da sve priznaju, pred sarajevskim Okružnim sudom je 12. oktobra 1914. počelo suđenje organizaciji „Mlada Bosna“ za veleizdaju i atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda, koje je trebalo da bude samo formalnost kojom će se već okrivljenima i zvanično izreći kazna.

Iako im je po službenoj dužnosti dodeljen mladi advokat, sin Austrijanca i Hrvatice, koji sa 24 godine nije mogao da ima pravničkog iskustva, dirnut idealizmom, naivnošću i čestitošću optuženih, nepokolebljivo braneći etiku, Cistler je uspeo da obori optužnicu. Uprkos svim pokušajima da se atentat pripiše vladi Srbije i da suđenje pruži argument više za objavu rata Srbiji, ova sudska odbrana je ostala zapisana kao moralni uzor i izvor prava u udžbenicima.

U filmu i tv seriji „Branio sam Mladu Bosnu”, ova priča je sagledana iz perspektive Hrvata austijskog porekla, socijaliste o kome se do sada kod nas veoma malo znalo, a čiji lik tumači Nikola Rakočević. „Mislim da je važno ispričati pozitivnu priču o uzornoj moralnosti, hrabrosti i nepokolebljivosti, oslikanu u liku Rudolfa Cistlera, upravo zato što su takvi primeri retki, i zato što danas nedostaju više nego ikada”, izjavio je scenarista i reditelj Srđan Koljević.

Kada je shvatio ideale svojih branjenika, mladi advokat se našao u pravom vrtlogu emotivne drame i odlučio da postupi moralno bez obzira na posledice. Uprkos ozbiljnim pretnjama, borio se za istinu do kraja.

Ideju za ovaj film Koljević je dobio pre 20 godina, kada je od Jovanke Čubrilović, supruge Veljka Čubrilovića, dobio zapise u kojima je zabeležila svoja sećanja o dešavanjima iz 1914. Mada je Čabrinović prvi bacio bombu na Ferdinanda on nije postao „Gavrilo Princip“ pošto se ona odbila o krov automobila, a kako su se nadmetali oko toga ko će da bude lider, Čabrinović ovaj svoj „neuspeh“ nije mogao da prežali.

Snažan doprinos priči o najvažnijem sudskom procesu sa početka 20. je dala brilijantna glumačka ekipa koju čine: Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Boris Isaković, Dragan Petrović-Pele, Ljubomir Bandović, Branislav Lečić, Rale Milenković i Irfan Mensur.

Poseban doprinos filmu su dale nove glumačke nade: Miloš Đurović (Gavrilo Princip), Marko Grabež, koji uprkos svom prezimenu igra Nedeljka Čabrinovića i Marko Pavlović (Trifko Grabež).

Na pitanje, da li je Gavrilo Princip heroj ili ubica, Nebojša Glogovac koji tumači lik istražnog sudije Lea Pfeferija, je bez dvoumljenja odgovorio: „Heroj”, a reditelj dodao: „Oni koji baštine imerijalističku tradiciju će za njih reći da su ubice, a oni drugi, koji se bore za prava malih i ugroženih naroda, reći će da su heroji!“

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru