Putevi kojima se ređe ide

30 Dec 2012
Autor Mirjana
287 pregleda

Ponuda u turističkim agencijama je gotovo uvek ista. Svakih desetak godina se moda promeni, pa neka mesta postanu aktuelna i uključena u ponudu skoro svake agencije u vidu paket aranžmana. I sve je uglavnom poznato, i već viđeno, ako ne viđeno, mnogo puta opisano i prepričano.

Putevi kojima se ređe ide

Egipat, Tunis i grčka ostrva poznajemo bolje nego periferiju svojih gradova. Uzrok ovoj turističkoj monotoniji je uglavnom strah od nepoznatog i predrasuda da je ono što je masovno jeftinije, sigurnije i pristupačnije. Oni koji se usude da pođu na manje istražene destinacije obično kao nagradu dobiju nezaboravno iskustvo sa mnogo avantura. Ovo su neke od njih:

Island- zemlja harmoničnih promena

Iskonski pejzaži poluostrva Snæfellsnes predstavljaju zaostavštinu i raritet poslednjeg svetskog ledenog doba. Island je zemlja dolina isečenih precizno kao nožem, ogromnih fjordova i litica, plaža sa crnim peskom, snažnim vodopadima koji prave zvuk sličan grmljavini i tihih belih glečera. Skorašnje vulkanske erupcije unose nemir, i podsećaju da je Island zemlja koja se još uvek stvara i čiji se pejzaž tako često menja da ga i islanđani nekad teško prepoznaju.

Peru- zadovoljava sva čula

Drevne ruševine Inka iz 15.tog veka, Machu Picchu, na planinskom grebenu Urubamba kroz koji protiče i istoimena reka. Postojbina nekih od najređih svetskih ptica. Mesto gde je Zemlja izborana morem najdubljih kanjona. Od kišnih šuma na severoistoku do suve visoravni koja se kao kičma spušta do juga Perua, blagoslov koji priroda ostavlja u darovima je neizmerno bogat. Ovaj neverovatni biodiverzitet osetićete i u vidu preukusne hrane koja završava na tanjirima Peruanaca.

Mongolija- neukroćeni Hovsgol

Ko žudi za nepokorenim divljinama, ovde će ih naći. Hovsgol je najsevernija od 21 mongolske pokrajne, u neposrednoj blizini ruske granice gde deli veliku sibirsku tajgu, subarktičku četinarsku šumu. Lišajevi u jarkim zelenim i narandžastim bojama ukrašavaju pejzaž oko svete reke, koja kažu nikad ne smrzava, već neumorno hrani jezera uokvirena planinamana na čijim se vrhovima sneg nikad ne otapa. Oko njih sve češće niču kampovi „rečnih vukova“, lovaca na džinovske losose koji dolaze iz svih krajeva sveta.

Panama- most između kontinenata

Panamski kanal koji je iskoristio tanak struk Centralne Amerike da postane jedna od najvažnijih trgovinskih ruta dobija još dve brave, jednu na pacifičkoj a drugu na strani Atlantika, osmišljene za saobraćaj ogromnih teretnih brodova. Očekujući otvaranje novih vodenih puteva, ova kolonijalna prestonica se ubrzano gradi i modernizuje. Priroda i kultura su očuvane. Tropska niziju kojoj pripada i Soberanía nacioalni park ispunjava vika majmuna drekavaca i brbljanje tukana. Rascvetali brdski grad Boquete smešten je u senci navišeg vulkana u Panami. Na ostrvskom Coiba nacionalnom parku, dozvoljeno je noćenje samo za 40 posetilaca istovremeno, sa kojima ronioci dele najčistiju vodu i istražuju život ajkula.

Šri Lanka- suza sa vrha Indije

Bujna ostrvska zemlja, ranije poznata kao Cejlon, visi kao suza sa vrha južne Indije. Postala je srateški važna kao Put svile tokom II svetskog rata. Šri Lanka je dom mnogih religija, naroda i jezika. Nuvara Eliya (izgovara se „nir- REIL- ja“) je odmaralište iz kolonijalnog doba i predstavlja jedno malo planinsko carstvo obmotano maglom. Odavno privlači turiste željne avanture zbog svojih nadaleko poznatih plantaža čaja i očuvanih kišnih šuma. Nedavno je dodata na UNESCO-vu listu svetskih nasleđa.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru